To je to što me zanima!

Norveška bi mogla ograničiti izvoz struje iz hidroelektrana

Početkom mjeseca vlada je najavila strožu regulaciju proizvodnje struje, dodavši da bi na kraju mogla ograničiti i izvoz
Vidi originalni članak

Norveška će postrožiti regulaciju proizvodnje struje iz hidroelektrana, a možda i ograničiti izvoz kako bi osigurala potrebnu razinu vode u akumulacijskim jezerima, izjavio je ministar energetike, potaknuvši zabrinutost za opskrbu europskih tržišta.

Norveška oko 90 posto električne energije proizvodi u hidroelektranama, a njezino tržište povezano je s nordijskim susjedima, ali i s Britanijom, Njemačkom i Nizozemskom.

Ovog ljeta razina vode u ključnim akumulacijskim jezerima pala je na rekordno niske razine, podižući cijene električne energije za kućanstva i kompanije, navikle na jeftinu energiju.

Početkom mjeseca vlada je najavila strožu regulaciju proizvodnje struje, dodavši da bi na kraju mogla ograničiti i izvoz kako akumilacijska jezera ne bi ostala bez vode, ne navodeći pojedinosti.

PRODAJA PO TRŽIŠNIM CIJENAMA Norveška planira visoku razinu proizvodnje plina do 2030.

Operateri prijenosnih sustava u Danskoj, Finskoj i Švedskoj odmah su reagirali, pozivajući Norvešku da preispita svoju odluku, koja bi, kako tvrde, mogla negativno utjecati europsko tržište električne energije.

Norveški ministar za naftu i energetiku Terje Aasland odgovorio je da su najavljeni koraci nužni i u interesu susjeda, budući da će osigurati uvjete da proizvodnja struje u hidroelektranama i u budućnosti bude dopuna nestabilnoj struji iz vjetroelektrana.

"Ostanu li naši rezervoari bez vode, svjetla će se u Norveškoj ugasiti pa nećemo imati čime pomoći ako Danska ili Njemačka ne budu imale vjetra", rekao je norveški ministar u razgovoru za Reuters.

Inicijativu je usporedio s nastojanjem Europske unije da odredi minimalnu razinu plina u skladištima uoči sezone grijanja.

"(U EU) smanjuju proizvodnju u plinskim elektranama na minimum kako bi uštedjeli plin za zimu", objasnio je Aasland.

KOMENTIRAO OPTUŽNICE Plenković: Pilotima se ništa neće dogoditi. Struja je jeftinija zbog ove Vlade. Jeste razumjeli?

Norveška primjenjuje isto načelo, ali na temelju skladištenja hidroenergije, dodao je.

Nema tu nikakve drame, smatra norveški ministar.

Mjere koje bi mogle dovesti do ograničenja izvoza ne bi se temeljile na cijeni, već na sigurnosti opskrbe, istaknuo je Aasland, naglasivši da je Norveška i dalje spremna na prekograničnu energetsku suradnju.

"I nama je potreban uvoz kada imamo malo vode u akumulacijama", podsjeća.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • uroš blesavi 26.08.2022.

    Norveška od rujna smanjuje izvoz plina zbog održavanjaPiše HINApetak, 26.8.2022. u 13:46

  • 26.08.2022.

    ae ameri ograničili a sad i zabranili izvoz plina pa šta nebi norvežani izvoz struje...

  • Robotraks 26.08.2022.

    To zbog Dinama

Komentiraj...
Vidi sve komentare