To je to što me zanima!

Norveški gospodar hrvatske nafte: Darovani posao stoljeća

U posjedu smo dokumenta koji pokazuje da Norvežani mogu istraživati i more, ali i kopno. Tvrtka Spectrum dobila je i sve snimke o vjerojatnosti pronalaženja nafte
Vidi originalni članak

Norveška tvrtka Spectrum koja je dobila sva prava na seizmička snimanja i istraživanja nafte u Jadranu, praktično to isto dobila je i za kopneni dio Hrvatske. Dobila je i sve snimke i podatke o vjerojatnosti pronalaženja nafte i plina na pojedinim mjestima, koje je Ina desetljećima prikupljala, kao i ekskluzivna prava na prodaju kompleta obrađenih podataka. Prema dobrom hrvatskom običaju, sve to bez javnog natječaja, što ostavlja jako neugodan dojam rasprodaje nacionalnog suvereniteta.

Riječ je o Aneksu broj 2 ugovora između Spectruma i Ministarstva gospodarstva do kojeg je došao Express. Aneks je sklopljen 30. kolovoza, oko mjesec dana nakon izvornog glavnog ugovora o poslu kojim je Spectrum postao gospodar hrvatskog podmorja.

Gorak okus ugovora i posla bez natječaja

Naslov Aneksa glasi: "Dodatna obrada i marketing seizmičkih podataka za više klijenata, kopno Hrvatske", a kratki tekst aneksa obiluje vrlo zanimljivim detaljima.

Tako se odmah na početku navodi da će se na svim onim mjestima na kojima je aneks u sukobu s glavnim ugovorom, primijeniti njegove odredbe. Dalje se navodi da će Spectrum komplete kopnenih podataka "pripremiti od postojećih podataka iz istraživanja, uključujući podatke o seizmičkim izvorima, karte, izvješća, itd". 

Drugim riječima, sva ona istraživanja koja su se još od prije Drugog svjetskog rata plaćala na području Republike Hrvatske javnim novcem, sve to dobio je Spectrum kako bi iz toga napravio komplete podataka za prodaju. Kao što je bio slučaj u poslu na istraživanju Jadrana, Spectrum i sada ima ekskluzivno pravo sljedećih pet godina prodavati i licencirati te podatke diljem svijeta. A tek ako bi se pokazala potreba, onda će ta tvrtka "istražiti mogućnost pribavljanja novih seizmičkih podataka u suradnji s Geofizikom".

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 90

  • Šarlota 04.05.2014.

    Tko je započeo prodaju INE i zemnih bogatstava u Hrvatskoj? SKH, Račan i SDP. Dakle, veleizdaja Hrvatske krenula je 1991. godine infiltracijom tadašnjih komunista u današnji SDP i još uvijek traje. "Najbitnija" stavka je da Sanader ima nepravomoćnu presudu upravo za tu izdaju kojom nas se i dalje rasprodaje i uništava. :)

  • freedom4all 04.05.2014.

    Pa ako ovo nije VELEIZDAJA nacionalnih interesa onda molim neka mi netko objasni što ovo jest !!??Pa za ovo se nekad streljalo..nama definitivno nema spasa..

  • jožek2 04.05.2014.

    U ovom slučaju ako je to točno da je Norveška tvrtka dobila posao o istraživanju plina i nafte po Jadranu i bez javnog natječaja morali bi biti samo ponosni , jer u Norveškij korupcija, mito i kriminal su nepoznati i možemo samo sa srečom to popratiti i nadati se samo dobrom sa strane Norveških partnera, a za naše nisam siguran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare