To je to što me zanima!

Nova ideja: Tečaj franka 5,8 kn, a razlika se vraća naknadno?

Dužnici bi po novom planu plaćali kredite po novom tečaju, a razlika bi se knjižila i ukamaćivala do trenutka dok švicarski franak ne padne ili do isteka roka otplate
Vidi originalni članak

Na sastanku predstavnika banaka u Ministarstvu financija pojavila se nova ideja kako smiriti situaciju s podivljalim švicarskim frankom. Na sastanku su Vladu predstavljali ministrica Martina Dalić, ministar Đuro Popijač te potpredsjednik za investicije Domagoj Ivan Milošević. Dužnicima koji imaju kredite u švicarcima tečaj franka uskoro bi pao na oko 5,8 kuna što je za kunu manje od sadašnje rekordne vrijednosti 6,72 kune. Oni bi otplaćivali rate kredita po tom novom tečaju, a razlika bi se knjižila i ukamaćivala do trenutka dok švicarski franak ne padne ili do isteka roka otplate. Tada bi dužnik trebao vratiti tu razliku ili te razlike ne bi niti bilo ako bi franak u međuvremenu pao znatno ispod razine od 5,8 kuna, piše Jutarnji list. Za povrat razlike banke bi dale novi kredit, radi se o tzv. balon kreditima kod kojih se povrat dijela iznosa kredita odgađa za sam kraj otplate.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • dom2 03.08.2011.

    Po našim postupcima a pogotovo u uzimanju kredita u stranoj valuti vidi se da smo lakomi. Ako piješ više vode nego možeš progutati zagrcnut ćeš se. To se mnogima i dogodilo. Banke bez obzira strana ili domaća posluju da bi zaradile a ne nekome pomogle. To se mora shvatiti. Ali svi mislimo da nam je negdje drugdje bolje pa tako i ulazak u EU. EU će nam pomoći? Glupost zar ne vidite da preko banaka izvlače novac iz Hrvatske. A što se tiće kuća ili stanova koje će banke preuzeti od građana lako će prodati i zaraditi jer i tako su mnogi objekti na otocima i obali već prodani strancima a razlike u primanjima i cjena nekretnina su velike. Iako mnogi očekuju pomoč od vlade bilo bi im bolje da se obrate caritasu ili pučkoj kuhinji. Vlada raznim igrokazima skuplja bodove što je i razumljivo pa izbori su. Opet jedna dobra strana ne moramo ići u kazališta. Satiru imamo na TV-u. Žalosno ali istinito.

  • dada 11 03.08.2011.

    pozdrav svima, čitam neke komentare i ne vjerujem... pa nitko od nas tko je digao stambeni kredit nije računao niti su savjeti bankara bili ovoliko drastični. rečeno je ak bude promjena tj povećanja da neće doć do ovolikog... dalje otišla sam u banku i rekla i nek uzmu stan boli me đon na to su mi ponudili veći minus koji pokriva osnovne životne potrebe. užas!! i sad se pitam kako moja bratić koji je u Austriji i digao je u ISTOJ banci kredit od 100.000,00 eura plus država mu daje 70.000,00 ima istu ratu kredita kao ja koja sam digla duplo manje i naravno fiksnu kamatu od 2%. i osobno meni najzanimljivija stvar definitivno je sljedeća; da sam htjela veći kredit tj da mi je rata kao danas bi me otkantali i rekli da mi to uzima više od treećine prmanja, a sad to nije problem!!! jadni smo mi koji smo ga morali dignut ...

  • svi-smo-isti 03.08.2011.

    Mi imamo place 4 500,00 kuna, dizemo kredit di je mjesecna rata 4 300,00 i to umjesto u Eurima koi su vezani za kunu di se rata nece drasticno promjenit, uzimamo u francima i idemo u riziko, idemo se igrat s bankarima. Poslije toga sve svaljujemo na vladu, bankare i sl. Nemojte ljudi biti naivni, ovo nije hrvatski problem nego svetski. Sto se tice banaka, ni ja a i nitko drugi sto ima kredit u frankama nebi se odreko zarade. Ovo sto sad placamo nije kamata na kredit, nego na naivnost.

Komentiraj...
Vidi sve komentare