To je to što me zanima!

Nova prijetnja među mladima: Što su nikotinske vrećice?

Profesori u osnovnim i srednjim školama primijetili su da učenici sve češće koriste nikotinske vrećice koje imaju brojne negativne učinke na zdravlje
Vidi originalni članak

Nikotinske vrećice novi su trend među mladima i učenici osnovnih i srednjih škola. Proizvod je naizgled sličan snusu, odnosno vrećicama duhana koje se koriste oralno, koji se desetljećima krositi u Švedskoj dok je u ostatku EU zabranjen.

Nikotinske vrećice sadrže isključivo nikotin, a dostupne su u raznim voćnim okusima. U šarenim kutijicama nalazi se 20 malih vrećica, a mogu se pronaći na svakom kiosku. 

No iako je prodaja nikotinskih vrećica zabranjena za maloljetnike, nastavnici su ih u posljednje vrijeme češće počeli primjećivati kod učenika. 

UHITILI MUŠKARCA Pripremao drogu na kuhalu u stanu pa izazvao požar u Zadru

U utorak je održan sastanak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  i Državnog inspektorata Republike Hrvatske zbog ograničavanja konzumacije energetskog napitka Prime i nikotinskih vrećica. 

HZJZ je izdao upozorenje navodeći da ovisno o primijenjenoj dozi nikotina, izloženost nikotinu može izazvati brojne različite nepovoljne reakcije u organizmu. Mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca. Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom. Navedene fiziološke reakcije  mogu predstavljati zdravstveni rizik koji vjerojatno može utjecati – zbog svog potencijala ovisnosti – na ranjive podskupine, kao što su djeca, adolescenti i nepušači.

VELIKA POLICIJSKA AKCIJA U BiH 'pala' skupina krijumčara droge: Uhitili su petnaest ljudi

Ministar Beroš zatražio je hitno ograničavanje konzumacije energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima te nikotinskih vrećica.

- Naši najmlađi građani, učenici, već su neko vrijeme izloženi određenim štetnim tvarima u vidu energetskih pića koja se reklamiraju. Svjedočili smo da pojedine zemlje zabranjuju takva pića jer imaju nekakve sastojke koji nisu ni zakonom dozvoljeni iako njihov zdravstveni učinak nije prevelik, ali svejedno ako je nešto prisutno i u opticaju, a nije zakonom dozvoljeno, trebamo reagirati. Zahvaljujem Državnom inspektoratu koji od utorka ujutro analizira situaciju na našem području i analizira navedene preparate - rekao je Beroš.

 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • galapagos984 15.11.2023.

    Neki dan u Ri,u Toweru,stoji ispred Tiska curica oko 12-13g,prilazi mi i moli me da joj kupim nešto,neke cigarete ,zaboravila sam kako se zove,jel nemoze zbog godina! mama sam i sama,rekla sam joj da joj ja nazalost to nemogu kupiti jel imam djete,i mislim da to nije dobro niti za nju!!! čitav dan sam bila u šoku... Roditelji pripazite na djecu,a po meni sve to treba zabraniti skroz!

  • Real Slavko 15.11.2023.

    Ne kužim,pa to je mlađima od 18 god. zabranjeno prodavati,kako dođu do tih vrećica?

  • damad 15.11.2023.

    to im je mozak

Komentiraj...
Vidi sve komentare