To je to što me zanima!

Novac čuvaju ispod madraca: Preživljavaju s 20 eura tjedno

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Rijetki koji rade od poslodavaca su tražili plaću u gotovini, a oni koji novac podižu na bankomatima dio odvajaju 'na stranu' iz straha što će biti u narednim danima...
Vidi originalni članak

Zbog straha od propasti banaka, bankomati diljem Grčke građanima doziraju novac, a banke su ušle u treći tjedan zatvorenih vrata. Stoga Grci postaju sve kreativniji u upravljanju gotovinom. Na dan mogu podići tek 60 eura pa je dio Grka koji imaju zaposlenje od svojih poslodavaca zatražio da im plaće ne uplaćuju na račune već da im novac daju 'na ruke'.

Mnogi tako dio plaće primaju na bankovne račune, a polovicu u gotovini.

POGLEDAJTE VIDEO: Grci se teško nose s ograničenjima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No najteže je umirovljenicima kojima država mirovine uplaćuje na račune.

- Ne snalazim se u tehnologiji i nemam karticu. Nisam mislio da ću je trebati - rekao je umirovljenik Vasiliki (71).

Stoga su u ponedjeljak ujutro umirovljenicima ispred Nacionalne banke podijeljene kartice kao dokaz da imaju prednost pred ostalim građanima kada će podizati dio mirovine.

REUTERS

Bolje pod madrac nego u banci

Osim što su banke zatvorene, velik dio bankomata davno je ispražnjen. Mnogi su, bez obzira na potrebe, svakodnevno podizali 60 eura iz jednostavnog razloga - smatraju da je bolje svoj novac držati pod madracem nego u nestabilnoj banci pred krahom.

Programeri su čak izradili aplikaciju za Androide koja pomaže u pronalaženju bankomata u kojemu ima novca. Planiraju istu razviti i za Apple uređaje.

- Ideja da napravimo Find ATM pojavila se u prvim danima kontrole kapitala. Tehnički nije bilo teško izvedivo. Najzahtjevniji dio bio je pronaći sve bankomate u Grčkoj i 'ući' u njih - kaže Dimitris Xatzileftheriou, jedan od autora aplikacije.

'20 eura čuvam za sljedeći tjedan...'

Grci su nade polagali u referendum održan 5. srpnja na kojemu su se izjasnili protiv mjera štednje koje bi im nametnuo ECB, EU i MMF. No premijer Alexis Tsipras sada je, čini se, prihvatio još rigoroznije mjere štednje. Grci se osjećaju izdanima.

- Čekao sam u redu ispred bankomata i uspio podići svojih 60 eura. Potrošio sam 20 na lijekove i još toliko na osnovne namirnice. Ostatak ću pokušati sačuvati za sljedeći tjedan jer se bojim da će banke ostati bez novca ako dođe do 'grexita' - kaže jedan nastavnik iz Grčke.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • toni_93 14.07.2015.

    oni misle da mogu Njemačkoj il Franscuskoj za okruglim stolom postavljat uvjete kako će se zadužit i kako će vraćat,.....pa niste vi tu da pregovarate, vi ste ti koji tonete,....lijepo bi vam Angela trebala stavit ponudu na stol di ćete narednih 80 godina vraćat dugove pa uzmite il propadnite niko neće plakat za vama

  • buba 70 13.07.2015.

    Na dan mogu podići tek 60 eura pa je dio Grka koji imaju zaposlenje od svojih poslodavaca zatražio da im plaće ne uplaćuju na račune već da im novac daju 'na ruke'. Kao bi 99% Hrvata bilo sretno i presretno da imaju i da "mogu podići tek ti pišljivih 60 eura" dnevno.

  • Baba Vanga78 13.07.2015.

    tako jutros u dobro jutro,novinar što je prvo uradio je napao merkel!!!!!!!!!!! ja novinara... a sad evo primjer grčka ti je kao mi samo što kod nas kradu bogataši i ima ih malo i troše naš novac a nas zadužuju... a grci već 40 godina žive van svojih primanja,što ih briga što će sutra biti,no došlo vrijeme da se tome stane na kraj... uzmimo sad da je njemačka najviše novaca dala grčkoj,u odnosu na francusku 10 puta više i ne znam što ih se proziva...

Komentiraj...
Vidi sve komentare