To je to što me zanima!

Novi fosili: Pronašao je očnjak špiljske zvijeri star 10.000 god.

Prije mjesec dana Tomislav je našao komadić nalik na kandžicu sačuvanu u kamenu, ali tad nije smatrao da je to nešto bitno. Kasnije je pronašao i zub
Vidi originalni članak

Iznenadio sam se kad sam u kamenu, umjesto uobičajenih školjkica u trusnim stijenama, na Medvednici našao povelik nepoznati fosil, rekao je Tomislav Borac, oduševljen svojim nalaskom.

Zbog oblika i rupice koju ima, zaključio sam kako je najvjerojatnije riječ o zubu. Dugačak je otprilike 8 cm, a na najdebljem dijelu širok 3 cm, kaže Tomislav

- Zbog oblika i rupice koju ima zaključio sam kako je najvjerojatnije riječ o zubu. Dugačak je otprilike 8 cm, a na najdebljem dijelu širok 3 cm. Najneočekivanije je to što je u zubu uspjela ostati očuvana pravilna šupljina koja je bila ispunjena zemljom, što je rijetkost jer se obično okamene - kaže Borac.

Prije mjesec dana Tomislav je našao i komadić nalik na kandžicu sačuvanu u kamenu, ali tad nije smatrao da je to nešto bitno. Nakon otkrića zuba odlučio je odnijeti oba predmeta u Arheološki muzej na analizu kako bi otkrio što je zapravo našao.

- Oduvijek su me zanimale stijene i okamenjeni ostaci, ali ništa što sam do sada nalazio istražujući podnožje Medvednice sa svojom djecom nije bilo ovako neobično, pa me zub zaintrigirao - oduševljeno je dodao. 

Iako to nije njegova struka, Tomislav često odvede djecu na stjenovito područje te čekićem razbija oronulo kamenje u nadi da će pronaći nešto zanimljivo poput ovoga. Ovaj neobični hobi mogao bi sretniku iz Gornjeg Vrapča donijeti izložbeno mjesto u Arheološkome muzeju u Zagrebu.

Špiljski medvjedi na Medvednici

- To je zub očnjak medvjeda, vjerojatno špiljskog (Ursus spelaeus), ali bi mogao biti i smeđeg (Ursus arctos) - objasnio je profesor Đuro Huber, stručnjak za medvjede.

Dodao je kako se na nađenom odlomljenom fragmentu vidi šupljina koja nalikuje na kanal živca u zubu.

- Takav kanal postoji i u ovom očnjaku - zaključio je uspoređujući sa zbirkom već nađenih medvjeđih kostiju. 

Pretpostavlja da su fosili stari oko 10.000 godina, a zasigurno će se znati nakon što paleontolozi i geolozi detaljnije analiziraju nalazište. Stručnjacima već poznato nalazište ovih velikih prastarih zvjeri je špilja Veternica, te će ovo otkriće moći proširiti priču o špiljskim medvjedima na Medvednici.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • slade89 19.07.2013.

    Zub iz parka mog komsije Djure! :-)

  • 19.07.2013.

    Da ja hodam okolo i razbijam kamenje i odnosim fosile u Parku prirode, sigurno bi me priveli. Ovako, reklama i preporuka: ljudi krenite u lov na fosile, legalno je (a nije).

  • Leychica 18.07.2013.

    Baš mi je simpa kak on to čuva u ovak finoj kutijici, super hobi, a k tome i klince vodi u prirodu i zajedno istražuju, stvarno super iskorišteno slobodno vrijeme...

Komentiraj...
Vidi sve komentare