To je to što me zanima!

Novi hrvatski kriminalci završili su na tjeralici Europola: 'Oni su opasni, naoružani i nasilni!'

Europska policija Europol objavila je njegov profil na stranici najtraženijih europskih bjegunaca - EU MOST WANTED. Prije dva dana objavili su novih 50 profila ubojica, trgovaca ljudima, pljačkaša i hakera
Vidi originalni članak

Tomislav Drmić (30) dugo je vremena u bijegu od hrvatskog pravosuđa. Šansa da se privede pravdi propala je u travnju ove godine kad ga je bosanska policija trebala izručiti. 

- Dan pred izručenje, sredinom travnja, policija je otišla na adresu na kojoj je Drmić bio pod mjerama zabrane. Međutim, nisu ga pronašli - rekao je izvor iz Ministarstva pravde BiH.

Naime, potjernicu je raspisao Uskok još u kolovozu 2022. kad su razotkrili novi kanal krijumčarenja oružja iz Hrvatske za Italiju. Istražitelji sumnjaju da ga je predvodio Marko Grzunov (41), a da je glavni dobavljač bio Josip Kerum, nećak bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma. Drmić je bio zadužen za financiranje, no razotkriveni su kad su otkrivene poruke iz mobilne aplikacije SKY.

S obzirom na to da dosadašnja potraga nije bila uspješna, europska policija Europol objavila je njegov profil na stranici najtraženijih europskih bjegunaca - EU MOST WANTED. Prije dva dana objavili su novih 50 profila ubojica, trgovaca ljudima, pljačkaša i hakera.

Tomislav Drmić tako se traži zbog zločinačkog udruženja, počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

- Smatra se opasnim, nasilnim, naoružanim i sklon bijegu - jasni su u Europolu.

Traže i dvostrukog ubojicu

Drugi Hrvat za kojim tragaju je Davor Čizmok (43). On je nepravomoćno  osuđen na 34 godine zatvora zbog dvostrukog teškog ubojstva poduzetnika Pere Martića i njegove prijateljice Jadranke Modrić u noći na 28. ožujka 2004. u Osijeku.

Riječ je o trećem suđenju u ovom predmetu. Na prvom 2014. Čizmok i njegov partner Damir Hendanović bili su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza, dok su na ponovljenom suđenju 2017. obojica proglašeni krivima. Čizmok bio osuđen na 40, a Handanović na 21 godinu zatvora.

Nakon što je Vrhovni sud zbog proceduralnih razloga poništio prvostupanjske presude s prva dva suđenja, treći sudski postupak započeo je u veljači 2020.

Naime, optužnica je Handanovića teretila da je 2004. u Osijeku nagovorio Čizmoka da ubije Peru Martića, vlasnika automat kluba "City" kojeg je planirao preuzeti. Obećao mu je dati puno novca te mu je dao predujam. Čizmok ga je smaknuo s više hitaca iz vatrenog oružja, a kako se u tom trenutku uz Martića zatekla i njegova prijateljica Jadranka Modrić, po optužnici je s više hitaca ubio i nju kako bi prikrio prvo ubojstvo. Nije se pojavio na izricanju presude te je odmah raspisana potjernica.

- Mogao bi biti opasan, nasilan i/ili naoružan - kažu u Europolu.

Svi mogu pomoći

Izvršna direktorica Europola, Catherine De Bolle, zamolila je sve da pogledaju profile bjegunaca te da ako žele i anonimno dojave informacije policiji. Mogu to učiniti i putem njihove stranice. Do sada su na taj način otkrili 146 bjegunaca.

- Suradnja između zemalja EU-a i s građanima EU-a ključna je kada se pokušavaju pronaći traženi bjegunci. Ovi kriminalci bježe iz zemlje u zemlju i pokušavaju izbjeći vlastima za provođenje zakona. Brzim pregledavanjem naše web stranice popisa najtraženijih u EU-u mogli biste pomoći u spašavanju potencijalnih žrtava. Provjerite web stranicu i pomozite nam pronaći ih. Budite naš sljedeći heroj - rekla je De Bolle.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • majmunaš 17.11.2023.

    Sve Rvati,Ma!

  • Dario123455677 17.11.2023.

    A di je Mamić, Kutle, Glavaš i ostala ekipa iz međugorja..

  • 17.11.2023.

    Uglavnom proljev dobijem kad pojedini napišu da je to hdz članstvo.Svima je Hdz kriv za sve.

Komentiraj...
Vidi sve komentare