To je to što me zanima!

Novi majstori starih zanata: Učenjem do opstanka poslova

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Cilj je projekta Europske unije, pod nazivom "Zastarjela zanimanja kao ideja budućnosti", revitalizirati zanimanja poput kovača i krovopokrivača među mladima
Vidi originalni članak

Poljski gradić Roskosz postao je mjesto u kojemu dan za 160 učenika i pripravnika počinje vrlo, vrlo rano. Kao u neka davnija vremena, čuju se udarci maljeva, kucanje čekića i pucketanje drva. Svi ti zvukovi dolaze upravo od učenika ranoranioca, koji se upoznaju sa strojevima i instrumentima njihovih djedova i baka. Učenici su polaznici jedinstvene škole u kojoj se nastava ne odvija u učionicama, već radionicama.

Kovač, keramičar ili tkalja samo su neka od zanimanja koja se izučavaju u školi. Iako u Hrvatskoj keramičari nisu rijetkost, takva zanimanja obučavaju sve manje učenika, a pravih je majstora zanata sve manje. Slična je situacija i u Poljskoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Obuka budućih nada zanata

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video


Međutim, Poljaci su prepoznali rastuću želju za rukotvorinama i kvalitetnom izradom, naspram masovnoj hiperprodukciji i jednoličnošću. Tako su odlučili pomoću sredstava Europske unije osnovati školu u kojoj će se takva, zastarjela zanimanja popularizirati i spriječit će se njihovo nestajanje.

Tobias Kubasik komentirao je kako će iskoristiti svoje novonaučene vještine: "Zahvaljujući ovom projektu, mislim da ću lako naći posao u tkalačkom ili nekom sličnom sektoru. Možda se čak uspijem zaposliti i u ruralnom turizmu."

POGLEDAJTE VIDEO: Učenici uče zanat

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U školi se može naučiti neko od devet zanata: kolarstvo, kovanje, tkanje, klesarstvo, remenarstvo, krovopokrivanje, poslastičarstvo, pekarstvo i ugrađivanje kamina.

Začetnici projekta uvjereni su u njegov uspjeh.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare