To je to što me zanima!

Novi sindikat prikuplja potpise za dostojanstvene plaće u tekstilnoj industriji do 19. srpnja

Riječ je o europskoj građanskoj inicijativi "Kvalitetna odjeća, pravedna plaća“ (Good clothes, fair pay), koju je pokrenulo nekoliko međunarodnih organizacija
Vidi originalni članak

Novi sindikat do 19. srpnja prikuplja potpise podrške za usvajanje europske direktive o dostojanstvenoj plaći u tekstilnoj industriji, radi podizanja standarda zaposlenih, koji u Hrvatskoj u pravilu imaju minimalnu plaću, rekao je u ponedjeljak predsjednik sindikata Mario Iveković. 

“Direktiva bi bila obvezujuća za sve poslodavce koji djeluju na području Europske unije i odnosila bi se na sve njihove radnike, bez obzira da li su zaposleni unutar ili izvan EU-a”, rekao je Iveković na konferenciji za medije. 

Riječ je o europskoj građanskoj inicijativi "Kvalitetna odjeća, pravedna plaća“ (Good clothes, fair pay), koju je pokrenulo nekoliko međunarodnih organizacija. Cilj je da se do 19. srpnja u svim zemljama Europske unije prikupi ukupno milijun potpisa, a u Hrvatskoj, uz Novi sindikat, u organizaciji peticije sudjeluju i drugi članovi Koalicije za dostojanstvenu plaću.

Iveković je istaknuo da je do sada na razini EU-a u toj akciji prikupljeno oko 200 tisuća potpisa.“Nadamo se da ćemo uspjeti u svome cilju i dobiti obavezu Europske komisije da s nama uđe u pregovore o novoj direktivi”, poručio je. 

Time se želi unaprijediti standard tekstilnih radnika koji su, globalno gledajući, najniže plaćena industrija. No, Iveković je uvjeren da bi usvajanje takve direktive imalo odraza i na sve ostale radnike. 

Dodao je i da, unatoč tome što je u Hrvatskoj tekstilna industrija gotovo izumrla, oko 10 tisuća radnika zaposlenih u toj grani i dalje gotovo u pravilu ima minimalnu plaću. 

Potpisi podrške mogu se dati na štandu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a može se potpisati i online, na mrežnim stranicama Novog sindikata.

“Prema našim izračunima, dostojanstvena plaća u Hrvatskoj bi u 2021. iznosila 1633 eura neto i po tome možemo vidjeti koliko smo daleko od tog cilja”, rekao je dodavši da bi sada bila i veća s obzirom na inflaciju.

ŠTRAJK DRŽAVNIH SLUŽBENIKA Predsjednica Sindikata: Zvali su nas na sastanak u ponedjeljak, i dalje stojimo kod naših zahtjeva

Iveković je istaknuo i da se ovom akcijom želi utjecati na svijest građana o tome koliko bi njihova dostojanstvena plaća trebala iznositi, jer je hrvatskom ustavu radnicima zajamčeno pravo na nju, a koje se ne poštuje. 

“Mi znamo da dostojanstvena plaća u tom iznosu nije realan cilj u godini ili dvije. Ali naša bi Vlada trebala pristupiti izradi akcijskog plana dosezanja ustavne kategorije dostojanstvene plaće”, zaključio je Iveković i pozvao i druge hrvatske sindikate da se uključe u akciju. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare