To je to što me zanima!

Novi slučaj zaraze ospicama, liječnici pozivaju: Cijepite djecu

Nakon što su prošli tjedan evidentirana dva slučaja zaraze ospicama kod djece s makarskog područja, zabilježen je još jedan slučaj, a riječ je o sedmomjesečnom dojenčetu sa sinjskog područja
Vidi originalni članak

Beba se zarazila dok je bila u splitskoj bolnici, odnosno u sobi sa zaraženim djetetom s makarskog područja i to u vrijeme dok se još nije znalo da je riječ o ospicama.

Dijete iz okolice Sinja je pušteno na kućnu njegu, uz obaveznu izolaciju. Ospice su inače virusna bolest, a zaraza se prenosi kapljičnim putem. U slučaju ozbiljnih komplikacija može imati smrtni ishod. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pozivaju roditelje da cijepe svoju djecu.

- Imamo kompletne podatke za 2015. godinu i prema njima već je tada bila niža procijepljenost male djece od planiranog, dok je procijepljenost školske djece u granicama normale. Što se tiče 2016., nemamo još kompletne podatke, ali prema onim pristiglima već sada možemo reći da je procijepljenost male djece još niža nego u 2015. godini – kaže nam epidemiologinja dr. Milka Brzović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Dodaje kako nema razloga strahovati od autizma izazvanog cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka jer se medicinska i znanstvena struka time bavila i povezanost cjepiva s autizmom je odbačeno. 

- Pozivamo roditelje da cjepivom zaštite svoje dijete od bolesti, ali da zaštite i onu djecu koja se iz opravdanih razloga ne mogu cijepiti, baš kao i dojenčad - apelira dr. Brzović.

Koktelom cjepiva protiv ospica, rubeole i zaušnjaka djeca se inače cijepe s navršenih godinu dana života, a takvo cjepivo u Hrvatskoj koristi od 1976. godine. 
 

Idi na 24sata

Komentari 41

  • Arufasnug 15.02.2017.

    Ja svoje dijete neću cijepiti

  • jo2hn8ny 15.02.2017.

    Problem je s cjepivima taj da se jako razlikuju ona iz XX stoljeća i ova "moderna" koja se rade zbog profita.

  • dobro_ošla 15.02.2017.

    Roditelji starijeg djeteta od kojeg je sedmomjesečna beba oboljela trebaju odgovarati zbog ugroze zdravlja i igranja životom djece koja nisu u stanju vlastitim imunitetom preboljeti virus, ili su premalena da bi bila cjepljana. Virusi "istrijebljenih" bolesti žive oko nas i postoje, a do epidemija velikih razmjera ne dolazi jer su oboljenja spriječena cijepivima. Pod hitno uvesti zakon da se djeci koja nisu cijepljena zabrani upis u jaslice i vrtiće. Zapravo, djeca nisu kriva, pa bi bilo bolje uvoditi ogromne novčane kazne za roditelje koji ne cijepe djecu zbog ugrožavanja ostalih...

Komentiraj...
Vidi sve komentare