To je to što me zanima!

Novi udar: Računi za struju do kraja godine veći i za 30 kuna

Umjesto dosadašnjih tri i pol lipe, potrošači će gospodarstvo poticati s pet i pol lipa po kilovatsatu. No, ta će naknada u idućim godinama još rasti, i to do čak 12 i pol lipa po kilovatsatu
Vidi originalni članak

Računi za struju u prosjeku bi do kraja godine mogli biti veći za 30 kuna. Zbog obveza prema Europskoj Uniji, povećat će se iznos naknade za poticanje obnovljivih izvora energije. Umjesto dosadašnjih 3 i pol lipe, potrošači će gospodarstvo poticati s gotovo 5 i pol lipa po potrošenom kilovatsatu. To znači i rast računa za potrošnju električne energije, javlja Nova TV. 

Zbog naknade za poticanje računi su veći od 2007. godine. Tada se za potrošeni kilovatsat plaćalo manje od lipe. Svake sljedeće godine naknada se pomalo povećavala, a od 2010. do danas potrošači izdvajaju 3 i pol lipe. 

Naknada će još rasti, procjenjuje se do 12 i pol lipa po kilovatsatu

Do kraja godine, ipak, očekuje se da će naknada biti veća od 5 lipa, a stručnjaci procjenjuju da bi u idućim godinama mogla narasti na čak 12 i pol lipa po potrošenom kilovatsatu.

Građani će tu naknadu plaćati najmanje do 2020. godine i to pod uvjetom da se u tom razdoblju ispoštuju obveze preuzete od EU. A to znači da u ukupnom udjelu proizvođača energije obnovljivi izvori moraju imati 20 posto zastupljenosti. Kako se povećava broj proizvođača, tako su potrebna i veća sredstva za subvencioniranje, a sve će to kroz povećanje naknade platiti krajnji potrošači.

Idi na 24sata

Komentari 172

  • bajica1009 07.03.2016.

    Naravno pa sad kad vidiš da stotine općina nisu napravile ili povukle novac za recimo solarne kolektore na krovovima kuća jer nisu raspisali niti jedan natječaj zadnjih godina a sada nas jebu sa porezom što nismo povukli novac za tu namjenu. I opet glasamo za take pa neka nam i dodatnog poreza kad smo blesavi.

  • Zmar116 07.03.2016.

    Pijem kavu i gledam agoniju...Nije ni počelo a već vidiš da je sve osuđeno na propast....

  • čarli367 07.03.2016.

    ma bravo za Hdz-e i domoljubnu koaliciju još nisu ni formirali vladu ali su već našli naćina gdje mogu najviše opljačkati, udar na sirotinju, jer ona jedino plaća a tajkunćine nesmiju dirati jer bi udarili na sebe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare