To je to što me zanima!

Novim metodama izvadili slijepo crijevo kroz usta

Pri operaciji, kirurzi se služe kamerom i malim priborom koje u tijelu uvuku kroz prirodne otvore. Jednoj su pacijentici izvadili mjehur kroz vaginu
Vidi originalni članak

Liječnici sa Sveučilišta u San Diegu Jeffu Scholtzu (42) izvadili su slijepo crijevo, i to kroz usta. Prvi je put takva operacija izvedena u Kaliforniji, dok je ista operacija izvedena već 2005. godine u Indiji, ali uz pomoć drukčije tehnologije. Znanstvenici žele utvrditi je li ova metoda operacija sigurna i koliko pacijenti profitiraju ako nakon operacije nemaju ožiljke. Upravitelj znanstvenog Centra za budućnost kirurgije, Santiago Horgan rekao je kako je metoda tek u začetku i ne može predvidjeti hoće li se ikada uvesti kao standardni postupak. Znanstvenici se slažu kako je riječ o velikom napretku koji pomiče granice kirurgije.
- Naučili smo da pomoću laparoskopije možemo pri operacijama raditi manje rezova i sitnije rezove, pacijenti manje vremena moraju provesti ležeći u bolnici, rjeđe su komplikacije rana prilikom zarastanja, a i manje boli, kaže Horgan. Sada s kolegama ide i dalje te žele operirati bez ikakvih rezova. Već su to učinili nedavno kada su pacijentici izvadili mjehur kroz vaginu. Pri operaciji, kirurzi se služe kamerom i malenim kirurškim priborom koje u tijelu uvuku kroz prirodne otvore. Horgan ne vjeruje da će tako skoro ovakve operacije postati rutina jer su za njih potrebna dodatna obrazovanja liječnika i naprednija oprema.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare