To je to što me zanima!

'Novom trajektu i posadi želim mirno more i sigurnu plovidbu'

Impresivni novosagrađeni trajekt Rapske plovidbe dug je 79 metara, širok 17,5 metara i s gazom od 2,5 metara. Odjednom može prevesti 99 vozila i 594 putnika
Vidi originalni članak

Brode, dajem ti ime "Četiri zvonika". Tebi i tvojoj posadi želim mirno more i sigurnu plovidbu, ponosno je kumovala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović krštenju najvećeg trajekta Rapske plovidbe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Stotinjak uzvanika na čelu s predsjednicom i Ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem okupilo se u kraljevičkom brodogradilištu na svečanoj primopredaji i krštenju novog i do sad najvećeg trajekta rapske plovidbe "Četiri zvonika", sagrađenog upravo u kraljevačkom brodogradilištu Dalmont. Ono što su zamislili projektanti riječke tvrtke Navis Consult, u djelo su pretvorili kraljevički Dalmont i njegovi kooperanti.

Naime, u nešto više od pedeset godina postojanja te više od trideset milijuna prevezenih putnika i devet milijuna prevezenih vozila,Rapska plovidba nikad u svojoj floti nije imala trajekt kao što je ovaj, koji sada predstavlja apsolutno najveće plovilo u navedenoj floti.

Impresivni trajekt dug je 79 metara, širok 17,5 metara i s gazom od 2,5 metara. Odjednom može prevesti 99 vozila i 594 putnika dok je ukupni kapacitet sadašnje flote Rabljana, u kojoj su četiri trajekta, bio 166 vozila i 1.082 putnika.

Na prvoj palubi smješten je komforni putnički salon sa 116 sjedala te još 172 sjedala osiguranih za putnike koji žele uživati u pogledu s paluba trajekta dok je druga paluba, sa šest kabina, rezervirana je za smještaj posade. Na samom vrhu nalazi se komandni most opremljen suvremenim navigacijskim uređajima. 

S ukupnom snagom porivnih motora od 1.788 kilovata "Četiri zvonika" moći će na liniji Stinica – Mišnjak postizati brzinu do 12,5 čvorova, a osim značajnog smanjenja nepregledne kolone turista koji ljeti putuju na Rab, za istaknuti je i sigurnije povezivanje otoka s kopnom za vrijeme zimskog perioda u burovitom Velebitskom kanalu.

Svojim kapacitetom i maritimnim karakteristikama novi trajekt, vrijedan gotovo 60 milijuna kuna, velik je iskorak za rapskog brodara, ali i za cijeli otok, njegov turizam i daljnji razvoj.

- Za nas otočane povezivanje s kopnom u svakom segmentu znači život. Ponosan sam jer ovaj događaj šalje i bitnu poruku i priliku, a to je da jedna mala privatna tvrtka uspjela u svom naumu te sada zapošljava i omogućava radnicima da rade, a istodobno i žive s obiteljima na otoku te tako održavaju tradiciju brodogradnje i  ono što su nam naši stari ostavili u nasljeđe - kazao je rapski gradonačelnik Nikola Grgurić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture izrazi je zadovoljstvo što je trajekt sagrađen upravo u kolijevci i srcu hrvatske brodogradnje te najavio dodjelu dodatnih sedam milijuna kuna kakao bi se također sagradile nove rampe na Mišnjaku, što bi trajektu znatno poboljšalo pristajanje. 

Trajekt je porinut u rujnu 2017., točno godinu dana nakon što je u visokom stupnju opremljenost položena kobilica na kraljevački navoz. Bila je to prekretnica za škver u Kraljevici u kojem se nakon dugogodišnje kalvarije stečaja pod vodstvom Dalmonta i njegovog vlasnika Ivana Ivića, ponovo počelo sa brodogradnjom.

Isplovljavanje mega trajekta prema matičnoj luci Rabu planirano je za idući petak dok se prva plovidba i prijevoz putnika i vozila između Mišnjaka i Stinice očekuje u prvim danima ožujka.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • patagonija1 17.02.2018.

    Fotografije bez nje imaju neki sadrzaj

  • stbbb 16.02.2018.

    Kapelski kresovi!

  • stbbb 16.02.2018.

    Kao i hrvatskim braniteljima i udovicama.Balkanska Kraljice!Hrabrost!

Komentiraj...
Vidi sve komentare