To je to što me zanima!

Novosel: 'Vodostaj Save kod Rugvice u laganom opadanju, tijekom noći je bio i 950 cm'

Unatoč izvanrednim mjerama obrane od poplave, uvedenim u nedjelju u podne, kaže da je sadašnja situacija u Rugvici, općini 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, nešto bolja od one iz 2010. kada je vodostaj rijeke dosegnuo čak 980 centimetara.
Vidi originalni članak

Vodostaj Save na vodomjeru Rugvica dosegnuo je 950 centimetara noćas oko 3 sata i od onda je u laganom opadanju, rekao je u ponedjeljak ujutro Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda, koji očekuje da vodostaji na tom području tijekom ponedjeljka više neće rasti.

„Odnosno očekujemo opadanje Save od Rugvice do Dubrovčaka“, rekao je Novosel u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija.

Unatoč izvanrednim mjerama obrane od poplave, uvedenim u nedjelju u podne, kaže da je sadašnja situacija u Rugvici, općini 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, nešto bolja od one iz 2010. kada je vodostaj rijeke dosegnuo čak 980 centimetara.

Tamo imamo i nešto rekonstruiranih nasipa, na žalost nisu svi, pa se na desetak mjesta, i sa desne i sa lijeve strane Save, moralo raditi nadvišenje u dužini od 50 do 150 metara.

PONOVNO STIŽE LJETO DHMZ: Nadamo se da će se vremenske prilike i nabujale rijeke smirivati od utorka

„Očekujemo da vodostaji na tom području više neće biti u porastu tijekom ponedjeljka, odnosno očekujemo opadanje od Rugvice do Dubrovčaka“, kazao je Novosel, dodajući da su linije obrane od poplave postavljene i da ih treba samo kontrolirati.

Procijenio je da će „sigurno“ biti nekih procjeđivanja, podvira, koje treba žurno sanirati u iduća 24 sata i onda se nada da će i to područje proći bez ugroza od poplave.

Novosel navodi da je izvanredno stanje obrane od poplava, osim u Rugvici, uvedeno i za velikogoričko, odnosno područje općine Orle.

Sava kod Zagreba je u opadanju, vodostaj rijeke opao je oko jedan metar.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • darko122 07.08.2023.

    Rješavanje poplava u tokovima tijeka nužno je rješavati planski sa svim državama  kroz koje rijeke prolaze sa potrebnim retenzijama u svakoj državi jer samo s nasipima uz rijeke to se ne može riješiti ni da u Slavonskom Brodu dignete 20 metara, nasip, no za to morate imati pravilno školovane na znanstvenim načelima ljude i sa iskustvom, inače ovi sada alkemičari mogu dovesti samo do još veće katastrofe kada ti visoki nasipi budu puknuli, to vrijedi za sve ne samo za Hrvatsku.

  • papito 07.08.2023.

    Tooooo

Komentiraj...
Vidi sve komentare