To je to što me zanima!

NY Times: Zadar zavodi i nakon dvije tisuće godina

Nedjeljni NY Times, u rubrici Novo odredište svog tjednog turističkog priloga 'Travel', američkoj publici preporuča nekoliko dana odmora u Zadru
Vidi originalni članak

Zadar je po rangu možda jedna od najpotcjenjenijih destinacija u Hrvatskoj. Taj grad iz rimskog doba na sjeveru dalmatinske obale, gdje je neeuro ekonomija blaža prema dolaru, ima mladenački žar, bogato arhitektonsko naslijeđe i lak pristup s različitih točaka u Europi, zahvaljujući aviokompanijama kao što su Ryanair, SkyEurope ili Germanwings, piše NY Times.
Postoje deseci obližnjih otoka za istraživanje, a vožnja od sat vremena ili nešto duže vodi vas do pet nacionalnih parkova, gdje ćete naći jezera, vodopade, planine i skrivena područja divljine, navodi list. NY Times preporuča američkim turistima da nekoliko dana ostanu u Zadru, kako bi upoznali sva arhitektonska blaga.
Rimljani su bili toliko naklonjeni Zadru da su mu dali status "municipija", drugi najviši status među gradovima, piše list.
Zadrani, nastavlja se u članku, svoj napredni duh temelje na burnoj prošlosti: represivnoj vladavini Venecije, stalnoj prijetnji turskih napada, velikom razaranju u II. svjetskom ratu kad je srušeno 65 posto grada i teškim granatiranjima u Domovinskom ratu 1991.-1995.
Novinar NY Timesa u svom opširnom prilogu o Zadru, prepričava i svoj posjet gradu u jesen 2007. Opisuje Kalelargu i druge vedute, renesansnu, baroknu i srednjovjekovnu arhitekturu grada, te svoj susret s gradonačelnikom Živkom Kolegom. U članku se spominje uređenje luke i kanalizacijskog sustava, koji Zadar treba učiniti jednim od najčišćih europskih gradova na morskoj obali.
Da Zadar nije samo "povijest i kamenje", dokaz su Morske orgulje - kombinacija umjetnosti, muzičke arhitekture i znanstvenog projekta, koji je 2006. osvojio Europsku nagradu za urbane javne prostore, navodi NYT, opisujući i gradsku instalaciju "Pozdrav Suncu" istoga autora, arhitekta Nikole Bašića.
Za smještaj u Zadru, NYT preporučuje Hotel Bastion i Villu Hrešć, a od restorana i barova konobu Skoblar, restoran Foša, Brazil bar, Vrt, Arsenal i pub Maya.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • dravasab 07.07.2008.

    A za snifere ko stvoren! Prošećite bulevarom, Arbanasima s čuvenim kanalićima za otpadne vode...u Zadar je zgodno doći, vidjeti starine (današnji Zadrani s njima nemaju ništa, to je ostavšina Rimskog carstva) i otići...

  • kemicarka 06.07.2008.

    ja sam lani bila prvi put u zadru i zaljubila se u taj grad..... ostala bih odmah tamo živjet..... joj da mi je naći posao tamo...hehehe predivan grad, najljepši..

  • zagorka_mb 06.07.2008.

    I šta je tu čudno? Zadar je prekrasan grad!!! Orgulje, Donat, ulice..Sve je savršeno ( kad bih se barem mogla udati u Zadar :-)). Pa kako se ne bi onda i Amerikancima svidjelo?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare