To je to što me zanima!

Kanonizacija Alojzija Stepinca: Odluka konačno na Papi Franji

O kanonizaciji posljednjih godinu dana odlučivala je Mješovita komisija. Nakon šest sastanaka, članovi Katoličke crklve i Pravoslavne crkve složili su se oko samo jedne stvari - da se ne slažu
Vidi originalni članak

Kada je Papa Ivan Pavao II. proglasio Alojzija Stepinca blaženim, u teološkom ga je smislu proglasio i svetim. Blaženika naime štuje sveta crkva, a kada postane svetac, štovat će ga opća crkva, ispričao nam je monsinjor Juraj Kolarić iz varaždinske nadbiskupije.

O kanonizaciji, odnosno proglašenju Alojzija Stepinca svetim, posljednjih godinu dana odlučivala je Mješovita komisija. Nakon šest sastanaka, članovi Katoličke crklve i Pravoslavne crkve složili su se oko samo jedne stvari - da se ne slažu.

- Katolička crkva inzistirala je da je to teološko pitanje, dok je srpska strana smatrala da je Stepinčeva kanonizacija političko pitanje. Iako je rasprava trebala biti teološka, tijekom sastanaka pretvorila se u političku - rekao je Kolarić koji smatra da je papa osnovao Mješovitu komisiju kako bi potaknuo hrvatsku i srpsku stranu na dijalog.

- Isto tako, papa dolazi iz sredine gdje komunizam nije bio tako prezentan kao kod nas i ne snalazi se oko bitnih pitanja koja su mučila vjernike nakon dolaska komunizma - istaknuo je monsinjor.

Sada je odluka o kanonizaciji Alojzija Stepinca u rukama pape Franje koji mora konačno odlučiti.

Davor Trbušić iz tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije smatra kako se odluka o kanonizaciji ne može odgoditi. Papa će morati odlučiti je li Stepinac svet.

- Teološka komisija je gotova s radom kako je i bilo zacrtano. Rekli su svoje i sada je sve na papi - rekao je Trbušić. O mogućem terminu papine odluke nije htio nagađati, no kako je rekao, neki teoretičari spominju da bi to moglo biti sljedeće godine.

- To bi bilo lijepo, ali još je uvijek prerano za predviđanja. Ono što je sigurno je da će kanonizacija imati određene posljedice na hrvatsku i srpsku crkvu - rekao je Trbušić i zaključio:

Novisno o odluci, mislim da će se i za 50 godina voditi debate o tome. Oko nekih povijesnih stvari se nikada nećemo složiti sa Srbima.     

Idi na 24sata

Komentari 164

  • SrpskiOrao91 16.07.2017.

    Da je Stepinac cist kako pricate nebi se ni otvarala komisija i nebi bilo rasprave, problem je sta nije

  • matura 15.07.2017.

    Daleko od svetosti

  • Zmar116 15.07.2017.

    Opće poznate su ćinjenice da je Stepinac bio srpski dobrovoljac u prvom svjetskom ratu na solunskom frontu te da je bio oficir srpske kraljevske vojske...Opće poznata je stvar da su Karađorđevići višestruko odlikovali Stepinca te da je uvijek bio na srpskom kraljevskom dvoru rado viđen gost...Propušta se povijesna prilika da osim hrvatske katolićke crkve i srpska pravoslavna crkva istovremeno Stepinca proglasi svecem,kao osvjedoćenog antikomunista ,antititovca kojem su jugoslavenska ideja ali u isto vrijeme i žestoki antikomunizam dugo bile niti vodilje u njegovom životu..Opće je poznata stvar da su ga ustaše umalo deportirali u Jasenovac ,da su mu ubili brata partizana,te da su višestruko sa SS jedinicama poharale njegov rodni kraj oko Jastrebarskog gdje su u više navrata ubile nekoliko stotine Hrvata katolika..Nije zaludu njemački vojni ataše u NDH Glaise von Horstenau, Hitlerov zemljak i veliki firerov prijatelj za Stepinca tvrdio da je vjerski fanatik,ali prije svega izdajnik koji se borio protiv Austrije i Njemačke u prvom svjetskom ratu...Znaći nema ni govora da je Stepinac bio ustaša,dapaće teško je naći čovjeka kako u hrvatskoj a tako i u srpskoj crkvi koji je toliko povezivao i Hrvate i Srbe....

Komentiraj...
Vidi sve komentare