To je to što me zanima!

VIDEO Samo u Frakturi: Jergović, Rašeta i E. K. Haler o diktatorima i Nobelovcima

BestBook i Fraktura predstavljaju knjigu mjeseca. O njima će govoriti književnica i arhitektica Ena Katarina Haler, književnik Miljenko Jergović te publicist i politički analitičar Boris Rašeta
Vidi originalni članak

Književni magazin BestBook i nakladnička kuća Fraktura predstavljaju knjigu mjeseca prema izboru BestBooka, a iz mjeseca u mjesec o njima razgovaraju autori, urednici, prevoditelji, književni kritičari, nakladnici...

U četvrtak, 3. studenog, od 19 sati u knjižari Fraktura o čak tri knjige mjeseca razgovarali su književnica i arhitektica Ena Katarina Haler, književnik Miljenko Jergović te publicist i politički analitičar Boris Rašeta. Haler će govoriti što hrvatski čitatelji mogu dobiti iz knjige nobelovke Annie Ernaux "Godine".

POGLEDAJTE VIDEO

PETAK ČETRNAESTI Jergović: Oči Saše Matića

- Ernaux na jednome mjestu piše upravo 'markeri epohe', napisani cizelirano i nizani zadivljujuće prirodno, nadovezujući se jedan na drugoga kao da njihovu istinitost nedvojbeno uvjetuju onaj koji mu prethodi i onaj sljedeći. Zastrašujuća je činjenica da većinu tih markera čine nazivi proizvoda i kompanija koje su prosperirale u određeno doba, poentirajući ga pamtljivim sloganima, logotipima i natpisima. Njih je toliko da je u trenutku kad Ernaux kaže da je društvo dobilo svoje ime, 'potrošačko društvo', u toj mjeri odavno jasno, da se nemoguće ne zapitati, ako se radi o dokumentu kolektivne svijesti čitave jedne generacije, koja je sad već pri kraju svog života, jesu li zaista svi oni - jesmo li svi mi (jesam li ja?) - u svojoj osobnoj povijesti determinirani kupovnom moći i medijskom slikom - ističe Haler.

Jergović se osvrće na Marquezov roman "Patrijarhova jesen": "Toliko raskošan da se u njemu jasno zrcali duh patrijarha u vrlo širokom rasponu od familije Škugor, preko kojekakvih hrvatskih provincijskih šerifa i prvaka, do Andreja Plenkovića i njegovih ministara, pa onda u širinu i u vis, do Lukašenka i Putina, Orbana, pa još jednom preko svih onih Putinovih lutkica i lutaka. Sve njih je kolumbijski pisac i nobelovac napisao u ovoj knjizi".

KNJIŽEVNI DOGAĐAJ GODINE Priča koju svi trebaju pročitati: Nobelovka o iskustvu abortusa u zahodu studentskog doma...

Uz to, razgovarat će se o zbirci "Sva naša tijela", najprevođenijeg bugarskog pisca nakon pada komunizma Georgija Gospodinova.

- Duge pola novinske kartice (900 znakova, 150 riječi) ili karticu (1800, 300), Gospodinovljeve 'jednominutne novele' predstavljaju bljeskove životne esencije, momente, košarkaški rečeno, 'čiste igre'. To su crtice u kojima se sažima ono zanimljivo, emocionalno zgusnuto, katkad naizgled posve trivijalno, a zapravo supstancijalno. Toga najčešće i nije tako puno te u pravilu ne zavređuje roman, ali može sadržajno popuniti ovakvu zbirku. Svatko od nas ima takve trenutke, samo ih svi ne opisuju - tvrdi Boris Rašeta.

Razgovor ćete moći pratiti uživo na YouTube kanalu Fraktura Najbolja Literatura, na FB profilu Fraktura - najbolja literatura i na FB stranicama magazina BestBook, Express i 24sata.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Ivoivic3 03.11.2022.

    A di mu je pomagac , ne pise niko sam

  • Zvonimir Osman 03.11.2022.

    Nadriknjiževnik...

  • tom dan 03.11.2022.

    Jel i erdogana spominju?

Komentiraj...
Vidi sve komentare