To je to što me zanima!

Obama: Nećemo lako izaći iz jame u koju smo upali...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Barack Obama obratio se javnosti prvi put nakon što je izabran za američkog predsjednika. Obećao je svoj narod izvesti iz ekonomske krize
Vidi originalni članak

Suočili smo se s najvećim ekonomskim izazovom u našim životima i morat ćemo brzo regairati kako bismo riješili ekomonsku krizu - kazao je Barack Obama u svom prvom pbraćanju novinarima okupljenima u čikaškom hotelu Hilton.
- Neće biti lako niti ćemo se brzo dići iz jame u koju smo upali. No, Amerika je snažna zemlja i znam da ćemo uspjeti ako ne budemo politizirali - rekao je. U prvom planu će mu biti spašavanje srednje klase, kao i rad na fiskalnom planu koji treba omogućiti skok ekonomskog rasta u dužem periodu. Obama je obećao povećati stopu zaposlenosti te uvesti porezne olakšice za socijalno najugroženije. Obećao je i pomoć automobilskoj industriji koja je među sektorima najugroženijim ekonomskom krizom. Kazao je i kako će jednaku pozornost pokloniti smanjenju globalne krize.
Obama je, govoreći o Iranu, njegov razvoj nukleranog oružja ocijenio neprihvatljivim, kao i iransku pomoć terorističkim organizacijama. No, dodao je, u slučaju Irana ne smije se djelovati brzopotezno. Obama je također naglasio i kako on još uvijek nije američki predsjednik jer da Amerika ima samo jednog predsjednika i jednu administraciju, a to je do siječnja George Bush. Tijekom govora prolomio se i smijeh kada je Obama zapitao jednu od novinarki zašto joj je ruka u zavoju. Ona mu je kazala kako je ju je ozlijedila dok je trčala na njegov prvi govor.
Obama i njegov potpredsjednik Joe Biden prije konferencije sastali su se s vijećem od 17 ekonomskih savjetnika. Među njima su bili ministar financija u administraciji Billa Clintona Larry Summers, direktor Federalnih rezervi u doba Jimmy Cartera i Ronalda Reagana Paul Volcker te izvršni direktor Googlea Eric Schmidt. Na sastanku su putem telefona sudjelovali i milijarder Warren Buffet te glavni direktor Googlea Eric Schmidt.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • god of war 08.11.2008.

    rupu je kopao dotični presidente bush a ne narod..narod je samo pratio hajvana bušmana,ništa više

Komentiraj...
Vidi sve komentare