To je to što me zanima!

Obama poručio Sj. Koreji: Bolji život omogućite svom narodu

Američki predsjednik govorio je na sveučilištu u Seulu uoči međunarodnog summita o nuklearnoj energiji. Rekao je da SAD nema neprijateljski stav prema Sj. Koreji
Vidi originalni članak

Barack Obama pozvao je vladu Sjeverne Koreje da skupi hrabrosti i omogući bolji život svom narodu te odustane od nuklearnog programa. Rekao je to u ponedjeljak u susjednoj Južnoj Koreji, na sveučilištu u Seulu, uoči početka međunarodnog summita o nuklearnoj energiji. 

Obama, koji je u nedjelju posjetio demilitariziranu zonu na granici dviju Koreja, rekao je kako SAD nema neprijateljski stav prema Sjevernoj Koreji, što se očituje i u ponudi humanitarne pomoći u obliku hrane, ali je naglasio da provokacije te komunističke zemlje neće biti nagrađene.

Američki je predsjednik komentirao još jedan nadasve kontroverzan nuklearni program, onaj iranski, koji posebno izaziva nervozu izraelske vlade. Obama je poručio da je u tom slučaju diplomatsko rješenje još uvijek moguće, no vremena za nj nema mnogo.

- Danas ću se susresti s ruskim i kineskim vođama s kojima ću raditi na rješenju prema kojem će Iran ispuniti svoje obveze. Imamo vremena da ovo riješimo na diplomatski način. Ali vremena je malo - rekao je Obama. Također je izjavio da države imaju više nuklearnog oružja no što im treba te izrazio uvjerenost kako SAD i Rusija, koji su sporazum o kontroli naoružanja potpisali 2009. godine, mogu još više smanjiti te količine.

Dvodnevni summit o nuklearnoj energiji, koji se održava u južnokorejskoj prijestolnici, okupit će više od 50 svjetskih vođa, kao i brojne stručnjake iz nuklearne industrije. Summit je privukao i prosvjednike koji upozoravaju na smrtonosne posljedice korištenja nuklearne energije u vojne, ali i mirnodopske svrhe te pozivaju na okončanje njezine upotrebe.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • LongliveUSAforever 26.03.2012.

    Javite se kada Sjeverna Koreja bude približno bogata i razvijena kao Južna Koreja,,,a dotad pitajte Kinu i Rusiju zašto koće Sjevernu Koreju u razvoju i podržavaju njihov totalitarizam.Reci cu vam zašto,,,zato da bi im mogli prodavati oružje i tehniku kao i hranu.Rade biznis sa sirotinjom i na njima zarađuju.Long Live USA.

  • Levante 26.03.2012.

    Ostav se prdnj..e Obama!

  • Mutschki Djubrivoj 26.03.2012.

    Vi ste im i onemogućili bolji život

Komentiraj...
Vidi sve komentare