To je to što me zanima!

Obama želi da Kina obuzda nuklearne ambicije S. Koreje

Američki predsjednik Obama je rekao kako vjeruje da Kina doista ne želi da Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje, ali i da će u skladu s tim morati i djelovati
Vidi originalni članak

Barack Obama iskoristio je međunarodni summit o nuklearnoj energiji u Seoulu kako bi pritisnuo Kinu da obuzda nuklearne ambicije svoje saveznice Sjeverne Koreje. Američki je predsjednik na zajedničkoj medijskoj konferenciji s južnokorejskim kolegom Leejem Myung-bakom u nedjelju rekao kako vjeruje da Kina doista ne želi da Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje, ali i da će u skladu s tim morati i djelovati.

Podsjetimo, Sjeverna je Koreja najavila kako će sredinom travnja, za 100. rođendan svog bivšeg vođe Kima Il-sunga, lansirati satelit pomoću rakete, čime bi prekršila raniji dogovor s SAD-om o prestanku obogaćivanja urana i testiranja dalekometnih projektila u zamjenu za prijeko potrebnu hranu. Takav bi potez, rekao je Obama u Seoulu, još više izolirao tu komunističku državu i ugrozio dogovor o dostavi humanitarne pomoći.

- Moraju shvatiti da loše ponašanje neće biti nagrađeno. Već desetljećima postoji uzorak prema kojemu Sjeverna Koreja misli da će u slučaju provokativnog ponašanja nekako biti potplaćena da se prestane tako ponašati - rekao je Obama, koji će se s kineskim predsjednikom Huom Jintaom susresti u ponedjeljak, kada dvodnevni summit službeno i počinje.

Susretu nuklearnih stručnjaka nazočit će više od 50 svjetskih vođa koji će, između ostalog, raspravljati o pitanju sigurnosti pri korištenju nuklearne energije. Isto pitanje zanima i brojne prosvjednike koji se već nekoliko dana okupljaju u južnokorejskoj prijestolnici, tražeći prestanak korištenja nuklearnog oružja, ali i nuklearne energije uopće.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • bassa 26.03.2012.

    evo rata!

  • kantrida 26.03.2012.

    sta god amerikanci radili rade za korist svoje drzave, ono sta je, nazalost, nasim politicarima nepoznanica.

  • Defiant 26.03.2012.

    Dakle da vidimo.Dio gdje pišeš da zapad i USA s pravom intervenira misliš na to da oni s pravom napadnu neku suverenu zemlju, poubijaju im stanovništvo, poruše sve vojne i sivilne objekte i infrastrukturu, dovezu svoju vojsku i diktiraju nekoj drzavi kako oni misle da je ispravno zivjeti, premda te zemlje nepredstavljaju prijetnju njima jer nemaju apsolutno nikakve sanse da izvrse napad a kamoli da vode rat protiv USA i u biti da uopce dodju pred njihovu granicu nedetektirani, i onda jos "ulazu" u tu zemlju, gdje u stvarnosti daju novac svojim tvrtkama da obnavljaju tu zemlju i ti to zoves intervencija da ispadne civiliziranije ili da uljepsas istinu? Također zoveš ih demokratskim zemljama, pa kako to da kada objave rat, ako ga objave i bude govor Obame(ili drugog) od sat vremena kako je to opravdano i kada on govori razloge njegove razloge zašto se napada ta država, kako to da poslije njega nevidimo na TVu stajalište te zemlje koja se napada i oni dobiju jednako vremana da cujemo njihovu stranu price, zar nije to demokracija.Kako to da ih zoves demokratskim zemljama, pitaj bilo kojeg Amerikanca jel glasao za rat u Iraku i Afganistanu, jel glasao za svemirski program, jel glasao za povecanje poreza, jel glasao za izgradnju termalnih elekrtana na naftu i plin?Prijatelju demokracija je samo rijec koja nema nikakvo znacenje i izbori i politika nisu da se stvari promjene, nego da ostanu iste. ako znas engleski poslat cu ti par videa i samo trazim da ih pogledas i obecajem ti da neces tako razmišljati, malo pratim tvoje komentare zbog upecatljivog nicka i mogu ti dokazati da nemas ispravno stajaliste i razmišljanje, samo trazim da saslusas i da nemas predrasude tolike.

Komentiraj...
Vidi sve komentare