To je to što me zanima!

Obamin nuklearni summit: Ukrajina se odriče urana

Američki predsjednik rekao je da sudjelovanje 47 zemalja pokazuje zabrinutost za sigurnost te da je bitno spriječiti teroriste da dobiju atomsku bombu
Vidi originalni članak

Američki predsjednik otvorio je u ponedjeljak u Washingtonu summit o nuklearnoj sigurnosti. Rekao je kako sudjelovanje 47 zemalja pokazuje zabrinutost za sigurnost nuklearnog materijala te da je važno spriječiti teroriste da nabave materijale za atomsku bombu. Upozorio je kako Al Qa'ida ne bi oklijevala uporabiti ju. Ranije se Obama nasamo sastao s predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem i dogovorio da se Ukrajina odrekne zaliha visokoobogaćenog urana, goriva za nuklearno oružje, za što se SAD zalažu već 10 godina. Nije poznato o kolikim je zalihama riječ, no za jednu manju atomsku bombu potrebno je 25 kilograma urana, a ovaj dogovor dvaju predsjednika smatra se prvim uspjehom summita. SAD će financijski i tehnički pomoći Ukrajini da se do 2012. godine riješi urana.
Glavna tema summita bit će upravo kako spriječiti militantske terorističke skupine da dođu do nuklearnog oružja, a raspravljat će se i o Iranu i Sjevernoj Koreji koji nisu pozvani na sastanak.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mm555 13.04.2010.

    jedini teroristi su glupi ameri, da ne seru po cijelom svijetu, ne bi se imao tko buniti niti prijetiti im. da se bar katarina, anthony i svi ti uragani ujedine i potope taj pakao na zemlji, ameriku.

  • nemam pojma 13.04.2010.

    priče za malu djecu

  • Zeljk0 13.04.2010.

    A čega se Amerika odriče?????

Komentiraj...
Vidi sve komentare