To je to što me zanima!

Započela je obdukcija Praljkova tijela: 'Rezultati će biti uskoro'

Obdukciji prisustvuju i dva stručnjaka iz Hrvatske, potvrdio je izvor ne navodeći pojedinosti. Postupak se provodi u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga...
Vidi originalni članak

Obdukcija tijela Slobodana Praljka započela je, ali ne zna se kad će ga prebaciti u Hrvatsku.

- Rezultate ćemo znati prilično brzo, rekli su u uredu tužitelja u Den Haagu.

Obdukciji prisustvuju i dva stručnjaka iz Hrvatske, potvrdio je izvor za Hinu ne navodeći pojedinosti.

Postupak se provodi u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.

Posljedice presude iz Haaga podijelile su pravne stručnjake.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je osuđujuće presude iz 2013. Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Zaključili su kako je u BiH postojao hrvatski udruženi zločinački pothvat. Udruge logoraša u BiH, bošnjačkih, ali i srpskih, već najavljuju tužbe za odštetama od Hrvatske.

- Smatram kako nema izravnih posljedica za Hrvatsku jer se pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koliko je meni poznato, ne vodi ni jedan postupak protiv Republike Hrvatske - rekao je odvjetnik Goran Mikuličić.

- Nisam optimističan po tom pitanju i itekako smatram da ćemo osjećati posljedice. Naime, pred sudovima u BiH postoje optužnice protiv hrvatskih državljana, pripadnika HVO-a, te je tijekom 2004. bilo riječi o 20-ak tisuća takvih predmeta. Sud mora prvo donijeti pravomoćnu presudu o krivnji, a u parničnom postupku zasebno o visini odštete koju žrtva može tražiti čak i od Hrvatske ako se dokaže da je u okviru svojih zadaća HVO prekoračio vojne ovlasti i sudjelovao u zločinačkom naumu - objašnjava odvjetnik Branko Šerić.

U pojedinačnim slučajevima za smrt člana obitelji odštete se kreću oko 350.000 kuna, a za dvočlanu obitelj riječ je o 700.000 kuna.

Političar Pero Kovačević kaže kako je 2011. bilo oko 12.000 optužnica.

- Znam broj, ali ne bih ulazio u konkretne podatke - rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

- Ne znam o kojem je broju riječ - kratko je rekao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • LANA555 01.12.2017.

    Katastrofa ljudi nemaju kaj jest mnogi odlaze kruhom za trbuhom i td i dosta građana ima kaj su razočarani kaj gore žive poslije oluje nego prije .Mnogih ima kaj su se obogatili i zaposlili i žive ko bog i nemaju građani volje nit želje da se bave sa otrovom tj snjim .

  • lesijaka 01.12.2017.

    Samo 5 Hr. generala teško je preko milijardu €. Časno nema šta.

  • sadilinikada 01.12.2017.

    pa bas i nema puno svica da sam blize i ja bi zapalio

Komentiraj...
Vidi sve komentare