To je to što me zanima!

'Objasnili smo u Bruxellesu da su u BiH izigrali duh Daytona'

Plenković je rekao da je izrazio zabrinutost zbog toga što su Bošnjaci, većinski narod u Federaciji BiH, izabrali člana predsjedništva BiH Hrvata, suprotno uvjerljivo većinskoj volji...
Vidi originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegova stajališta o BiH i položaju hrvatskog naroda koja je iznio na summitu EU-a u Bruxellesu.

Plenković je na summitu 28 čelnika Europske unije u okviru rasprave o vanjskim odnosima govorio o Bosni i Hercegovini nakon općih izbora u toj zemlji, na kojima su većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana u tročlanom predsjedništvu zemlje.

"Mislim da je nakon mog izlaganja većina kolega tek sada shvatila dimenziju problema. Morate razumjeti da je za nekoga tko je malo dalje od naših krajeva to teško razumljivo. Intervenciju su podržali bugarski premijer Bojko Borisov, mađarski Viktor Orban i zanimljivo španjolski premijer Pedro Sanchez, francuski predsjednik Emmanuel Macron i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini također je uvažila sve naše argumente", rekao je Plenković u izjavi novinarima.

Plenković je rekao da je izrazio zabrinutost zbog toga što su Bošnjaci, većinski narod u Federaciji BiH, izabrali člana predsjedništva BiH Hrvata, suprotno uvjerljivo većinskoj volji Hrvata u BiH koji su glasali za dosadašnjeg člana predsjedništva.

"Pojasnili smo da se time izigrava duh Daytonskog sporazuma. Takav scenarij nije dobar ni za funkcioniranje BiH, nije dobar za sva tri naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda u odnosu na ostale u smislu ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti u institucijama", rekao je Plenković.

Plenković će se nakon summita bilateralno sastati s visokom predstavnicom Mogherini i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

"Razgovarat ćemo malo šire, nije BiH jedina tema. Zanima me kako visoka predstavnica gleda na niz tema u našem susjedstvu - što će biti nakon referenduma u Makedoniji na koji nije izišao dovoljan broj birača, kako napreduju razgovori između Srbije i Kosova, a s predsjednikom Tuskom o brojnim temama koje nisu samo vezane uz ovo", rekao je Plenković.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • ljubica ljubičica_1 19.10.2018.

    Ništa oni nisu izigrali.Drže se ustava.Komšić je pobjedija tili vi to ili ne.I ja nevolim vas i HDZ-e ali vas je narod izabro i toje to.I ja to moram prihvatit.A kad budu novi izbori daću svoj glas stranci koju vi osobno smatrate popolističkom.

  • laky03348 19.10.2018.

    evo ja stvarno više ne kužim ove Hrvatske političare,kod nas problema gdje god se okreneš,a oni kao u ovom slučaju Plenkovič ide tužakati drugu državu i žaliti se na njih,pa toga nigdje nema,uvjek zavlačimo nos gdje nam nije mjesto,,dobro ja znam da su ti takozvani bosanski hrvati Plenkovičeva glasačka mašinerija,ali sa ovim se vidi da mu je više stalo do tih bosančina kojih je pun ZG nego da vlastitog naroda,jer on nije išao u Brisel se boriti za Hrvatsku i hratski narod,nego za bosance,ili ti takozvane hrvate u Bosni.

  • banirana 19.10.2018.

    Hrvatski predstavnici su trebali pozvati Hrvate da bojkotiraju izbore i da tako pokažemo da ne prihvaćamo izborni zakon koji je ustavni sud ocijenio kao neustavan dakle nezakonit – Srbi imaju drčnog Dodika a muslimani drčnog Erdogana a Hrvati maju samo nelustriranu maćehu Hrvatsku i Plenkovićeve i Kolindine plašljive tolerantne anemične beživotne floskule – njima treba objasniti da ne samo da se imaju pravo miješati nego dapače da i m je to upravo obveza i dužnost boriti se za pravo Hrvata u BiH – tri naroda a samo dva entiteta – baš svatko zna da to dejtonovsko čudovište ne može opstati i da će se raspasti sigurnije nego pokojna Šugoslavijetina – Komšić nije Hrvat nego antihrvat unitarist iskompleksirani Jugoslaven pokojnog identiteta – bolešćina je to iracionalna i emocionalna patologija – bošnjak je nešto izmišljeno kao i Jugoslaven – mi smo preživjeli stoljeća turskog zuluma pa jugokomunističku iluziju pa ćemo preživjeti i ovaj najnoviji poganizam – neće nas rastopiti u bošnjačkom loncu i skuriti u rezervat oni koji su došli poslije nas- ostat ćemo ono što jesmo – Hrvati i svoji na svome

Komentiraj...
Vidi sve komentare