To je to što me zanima!

Ovo je nova ljestvica korupcije: Hrvatska je gora od Ruande!

Ondje gdje su vladavina prava, neovisni mediji i skupine civilnog društva oslabljeni, korupcija cvjeta - rekla je Alexandra Herzog, voditeljica organizacije Transparency International
Vidi originalni članak

Hrvatska je zadržala 57. mjesto na novom Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency International objavljenome u utorak, prema kojemu je Danska na vrhu, a Somalija na dnu ljestvice od 180 zemalja. 

Za Hrvatsku nema promjene u odnosu na 2022. godinu. Ostala je na 50 od mogućih 100 bodova i dijeli mjesto s Malezijom. Susjedne zemlje Slovenija i Italija su na 42. mjestu s 56 bodova. 

Danska, Finska, Novi Zeland i Norveška najmanje su korumpirane zemlje na svijetu, po indeksu percepcije.

Na dnu ljestvice su zemlje koje potresaju krize poput Sirije, Venezuele i Somalije. Njemačka je zadržala deveto mjesto, a Francuska je 20. sa 71 bodom, jednim manje nego prije. 

Od zemalja na zapadnom Balkanu, Srbija je 104. s 36 bodova, a Bosna i Hercegovina 108. s 35 bodova. Crna Gora je na 63. mjestu s četiri boda manje od Hrvatske. 

KORUPCIJSKI SKANDAL 'Ova afera može biti pogubna za obranu Ukrajine, ali država u ratu je plodno tlo za korupciju'

- Ondje gdje su vladavina prava, neovisni mediji i skupine civilnog društva oslabljeni, korupcija cvjeta - rekla je Alexandra Herzog, voditeljica organizacije Transparency International, piše dpa. 

Kao primjer je navela Mađarsku koja je pod vodstvom Viktora Orbána pala na 76. mjesto na ljestvici i drži najlošiju poziciju među zemljama Europske unije.

- Slaba odgovornost i politička korupcija potkopavaju vladavinu prava u regiji u kojoj ljudi gube povjerenje u svoje institucije - objavio je Transparency International o korupciji u zemljama EU-a.

POTVRDILO MINISTARSTVO Ogromna korupcijska afera u Ukrajini: Ukradeni su deseci milijuna dolara u nabavi oružja!

- U najalarmantnijim slučajevima, uske interesne skupine imaju preveliku kontrolu nad donošenjem političkih odluka. U drugima, vlade ciljaju na novinare, zviždače i druge promatrače - dodaju. 

Kao regija, supsaharska Afrika najniže je na ljestvici, unatoč poboljšanju u nekim zemljama.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • samocenzura 30.01.2024.

    korupcije u hrvatskoj nema nego samo u hdz,nista cudno da smo koruptivni samo plenko to ne vidi.

  • HerojTito5 30.01.2024.

    popravit će se i ta slika, sad više ne smijemo prijavljivat kriminal i korupciju

  • TVP 30.01.2024.

    Dobro da izlaze ovakvi podaci. Ustvari bi neka strana i naravno nezavisna agencija trebala napraviti stručan studij kako i na koji nacin sve ovdje funkcionira.

Komentiraj...
Vidi sve komentare