To je to što me zanima!

Obljetnica Maslenice: Sjever i jug spojili su se prije 18 godina

U akciji Maslenica je u samo tri dana oslobođeno 15 sela te bitne strateške točke. Akcija je započela 22. siječnja 1993. Poginulo je 18 branitelja, a njih 158 je ranjeno
Vidi originalni članak

Branitelji i političari polaganjem vijenaca na spomen križu u Kašiću prisjetili su se poginulih u akciji Maslenica. Izaslanstva vojnih postrojbi MUP-a i HV-a koje su sudjelovale u akciji, predstavnici braniteljskih udruga, gradskih i županijskih vlasti te saborski zastupnici i ministar Božidar Kalmeta položili su vijence kod spomenika poginulim pripadnicima 4. gardijske brigade uz Jadransku magistralu kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom. U Posedarju je održana misa za sve poginule branitelje.

Prije točno 18 godina, počela je akcija Maslenica - prva velika oslobodilačka akcija Hrvatske vojske kojom je oslobođeno Masleničko ždrilo, zrakoplovna baza Zemunik i dobar dio zaleđa, a sjever i jug Hrvatske ponovno su prometno povezani. Prvog tjedna akcije poginulo je 18 branitelja i troje civila, a ranjeno je 158 ljudi, no Maslenica je preokrenula daljnji tijek ratovanja i bila je uvod u  završne operacije Bljesak i Oluju.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • The truth is out there 10.06.2011.

    Ne znam šta se dešavalo na hrvatskoj strani,ali znam šta se desilo na srpskoj: Par dana prije napada, Hrvati su pozvali Srbe na pregovore, rekli im da moraju zauzeti Maslenicu, i da se Srbi povuku bez borbe. Srbi naravno nisu pristali. Vojska Krajine je tad na položajima imala 12 potpuno opremljenih i naoružanih tenkova, i noć pred napad, stigla je naredba iz Beograda (ne sjećam se od kojeg generala) da se ti tenkovi razoružaju i prebace za Benkovac. Zabili su im nož u leđa, ostavili nespremne, i pustili ih da poginu. Ovo je, vjerujem, bio dogovor između Tuđmana i Miloševića, ali nisam 100% siguran. Sve ovo mi je ispričao jedan oficir VRSK. Inače, Beograd je znao za svaku akciju Hrvata kao i pravce napada, i to par dana ili nedjelja prije napada. Za "Oluju" su znali 3 nedjelje ranije. Osim što gradite spomenike Tuđmanu, napravite i Miloševiću bar jedan, zadužio vas je! Tuđman i Milošević su se za vreme rata sastali preko 40 puta u Karađorđevu u Srbiji, Miloševiću je bio bitan samo Milošević, a Tuđman je ipak brinuo za svoj narod. Naravno, mi, (Krajiški Srbi) smo na svojoj koži osjetili, koliko nas vole i jedan, i drugi.

  • crosb 23.01.2011.

    Ne treba nikada zaboraviti VUKOVAR,ŠKABRNJU,VOĆIN i ostale gradove i sela, da se u budućnosti takvo što ne ponovi.

  • ivan napast 23.01.2011.

    za nikolu89 : nisi upucen u tocan broj zrtava u toj "oslobodilackoj" akciji jeste poginulo 348 civila i vojnika ali je isto tako poginulo 35 zena i troje djece mlađe od 12 god to su zvanicni podaci koje neces naci nigdje u medijima u HR naravno jer to je fakat "normalno" da se ubijaju zene i djece!?!?! e to su ti hrabri "branitelji" !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare