To je to što me zanima!

Obljetnica: Sin Hrvatice postao je heroj invazije na Normandiju

Operacija 'Overlord' počela je iskrcavanjem saveznika u Francusku. Saveznička vojska na plaži Omaha bila je pred porazom. Cota je preuzeo zapovjedništvo
Vidi originalni članak

Besmrtnim ga je učinio Robert Mitchum. U filmu “Najduži dan” iz 1962. američki je glumac utjelovio generala Normana Cote. Sina Hrvatice koji je postao heroj Normandije. Američka povijest piše da bi Dan D, invazija na Francusku, propala bez hrabrosti i vodstva zapovjednika hrvatskih korijena.

S cigarom u ustima i pištoljem u ruci trčao je od vojnika do vojnika pod stalnom njemačkom vatrom, pokušavajući reorganizirati desetkovanu savezničku vojsku na plaži Omaha.

U filmu “Spašavanje vojnika Ryana” iz 1998. lik kapetana Johna Millera, kojeg je glumio Tom Hanks, utemeljen je baš na Normanu Coti. I to dovoljno govori o njegovoj veličini. Saveznička vojska na plaži Omaha 6. lipnja 1944. bila je u neredu, kaosu i na koljenima.

Cota je s cigarom u ustima i pištoljem u ruci izvukao vojnike s plaže, a dva mjeseca poslije, kao zapovjednik 28. pješačke divizije, ušetao je u Pariz.

Norman Cota na početku rata bio je obavještajac, a kraj je dočekao kao general. Osim što je izravno sudjelovao u borbama, Cota je bio uključen i u planiranje invazije na Francusku. Plašeći se masakra na francuskim plažama, Norman Cota zauzimao se za ideju da se invazija izvede pod okriljem noći.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 63

  • sestro 07.06.2014.

    čudno da i ovaj nije proglašen ustašom od strane jugofila i pridruženih bradonja...

  • Tupan_1 07.06.2014.

    pitanje je tko je njemu otac i majka ... da je on sin hrvatice zalagao bi se za hrvatsku slobodu 1945 a ne hrvatsko uništenje

  • drakula 2 07.06.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare