To je to što me zanima!

Obnovljena zgrada Vikarijata, radovi koštali 28 milijuna kuna

Nadbiskup Srakić je rekao da su dio namještaja za Vikarijat donijeli s tavana Nadbiskupskog dvora u Đakovu također odbacujući tvrdnje o luksuzu i raskoši
Vidi originalni članak

Marin Srakić, nadbiskup Đakovačko-osječki, u četvrtak je, nakon pet godina radova na rekonstrukciji i izgradnji, otvorio zgradu Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije u koju se uložilo 28 milijuna kuna. Država je sufinancirala troškove s tri milijuna kuna, Osječko-baranjska županija sa 1,4 milijuna te Grad Osijek s 400 tisuća kuna, dok su ostalo osigurali donatori i Nadbiskupija.

Radovi su morali ispoštovati stroge konzervatorske uvjete, jer se u potpunosti obnavljala zgrada bivše plućne bolnice iz 19. stoljeća koju je crkvi darivala Vlada pod presjedanjem Ivice Račana, a za potrebe Vikarijata izgrađen je i poseban aneks za crkvene, administrativne i pastoralne aktivnosti.

Nadbiskup Srakić i projektant obnove Srećko Lovrinčević smatrali su potrebnim naglasiti da se u izgradnji i obnovi nisu koristili nikakvi ekskluzivni materijali niti su rađeni ikakvi unikatni predmeti, a o čemu se govorilo u medijima.

Za mozaični parket 455 kuna po 'kvadratu'

- Mozaični parket smo plaćali 455 kuna po četvornom metru što je standardna cijena za takav parket, tapete su obične papirne, u kupaonicama je standardna oprema, lusteri su tipski i prilagođeni ambijentu. Nema ni centimetar mramora ili pečenog granita, kako se pisalo i tvrdilo, a lift povezuje četiri etaže od podruma do potkrovlja. Kada se sve zbroji i oduzme, s obzirom na površinu zgrada i dvorišta te činjenicu da smo morali raditi po konzervatorskim uvjetima i da je bilo nepredviđenih radova, dobili smo jednu prosječnu cijenu, koja ni po čemu ne odskače od nekih standarda - rekao je Lovrinčević.

Dio namještaja došao s tavana Nadbiskupijskog dvora u Đakovu

Nadbiskup Srakić je rekao da su dio namještaja za Vikarijat donijeli s tavana Nadbiskupskog dvora u Đakovu također odbacujući tvrdnje o luksuzu i raskoši zgrade.

- Kada se govori o Crkvi, uvijek je - 'pronađi pedofila', 'pronađi trošak' ili 'napadaj Crkvu'! Ja se ne slažem s takvim načinom i pristupom prema Crkvi. Mi nismo samo gladni kruha, već i nečega drugoga i zato smo išli s realizacijom ovog projekta ponuditi i nešto duhovno. Tu će biti različitih djelatnosti, rad s mladima, bolesnima, hendikepiranima, a ako smo gradili, imala je i država koristi od poreza! Brojne obitelji, čiji su članovi radili na izgradnji, živjele su od tih plaća i tako je Crkva na neki način uzdržavala te obitelji, rekao je nadbiskup Srakić.

Inače, u zgradi Vikarijata će biti 10 apartmana za stanovanje svećenika i biskupa, osam gostinjskih soba, kućna kapelica sa sakristijom, kuhinja, mala i velika blagovaonica, društvena prostorija, salon za primanja, prostorija za radne sastanke, soba za osobne razgovore, 11 uredskih prostorija i pastoralni uredi za rad u skupinama, kantina…

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Sonador 23.11.2012.

    Dar od države: 3 000 000 kuna. Dar od županije: 1.4 000 000 kuna. Dar od grada Osijeka: 400 000 kuna. Činjenica da je ovo "skromno" zdanje smješteno preko puta doma za beskućnike: neprocjenjivo!

  • jankec 23.11.2012.

    ja nevjerujem u to jer "crkva je siromasna i nema novaca"

  • ivanfilip 23.11.2012.

    Milanovićevi ljudi kupuju luksuzne automobile i druge "neophodne stvari"poručujući narodu potrebu odricanja i nužnost "bolnih rezova",svećenici se razmeću luksuzom razne vrste nudeći nam biblijske mudrosti o valjanosti odricanja na zemlji da bi nam poslije bilo dobro...a meni se čini da nas sva ta bagra jebe u zdrav mozak.Pitam se do kada ćemo to dopustiti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare