To je to što me zanima!

Očekuje se porast vodostaja na području Petrinje: U Karlovcu vodostaj Kupe i Korane stagnira

Generalni direktor Hrvatskih voda kaže da su u stalnom kontaktu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom i Sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom te da imaju sve resurse na raspolaganju
Vidi originalni članak

Nakon nekoliko dana obilnijih oborina, prijeti opasnost od poplava, najčešće na sisačkom i karlovačkom području.  U Petrinji se vrhunac vodenog vala tek očekuje, a jučer su podignute boks-barijere. Oko Karlovca su poplavljene neke lokalne prometnice , ali vodostaj Kupe i Korane za sada stagnira.

ZATVORILI JEDNU CESTU Vodostaj Gacke i dalje raste, no nema straha od većih problema

Generalni direktor Hrvatskih voda i glavni rukovoditelj obrane od poplave Zoran Đuroković u četvrtak je rekao da situacija kod Petrinje za sada nije ozbiljna niti bi trebala biti.

- Za sada situacija nije ozbiljna, a ne bi trebala ni biti. Odradili smo veliki dio posla još u prosincu, uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske. Sada smo uz pomoć snaga Hrvatskih voda dodatno ojačali linije. Očekujemo porast vodostaja još oko pola metra i može se vidjeti da smo se dobro izdignuli iznad kote. No, moramo pratiti nekih tisuću metara koji su ugroženi dijelovi i na kojima moramo intervenirati - rekao je Đurković za Dnevnik HTV-a.

Dodaje da su u stalnom kontaktu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom i Sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom te da imaju sve resurse na raspolaganju.

- Na području Karlovca štete su od oborinskih voda, nije ništa nastradalo od kupskih voda. Imali smo jako rijetku situaciju da u Karlovcu 24 sata imamo vrhunac vodostaja oko 750 cm. Razlog je taj što su ovaj puta sve 4 rijeke reagirale u isto vrijeme, i Kupa i Korana i Dobra i Mrežnica, što nije bio slučaj u prosincu. Velika vodena masa dolazi prema području Petrinje. Očekujemo više od idućih 24 sata očekujemo porast vodostaja na području Petrinje - ističe Đuroković.

OGLASILA SE CIVILNA ZAŠTITA Kupa u Karlovcu stagnira, a vrh vodnog vala na petrinjskom području očekuje se već sutra

Dodao je i da iz Fonda solidarnosti očekuju oko 200 milijuna kako bi mogli realizirati radove vezane uz obranu od poplava na petrinjskom i sisačkom području.

- Gotovo 50 posto posla smo napravili, a do kraja lipnja očekujemo da bi realizirali svih 200 milijuna - najavio je.

Naglasio je i da su mnogi nasipi stradali u potresu.

- Nasipi su stradali, imali smo rasjedne linije duboke po tri-četiri metra u nasipima. Napravili smo istražne elaborate i projekte i radimo sanaciju sukladno tome. Načelno, nova rješenja morali smo prilagoditi potresima koji su se dogodili pa smo radili mlazno injektiranje u temelje nasipa kako bi izdržali neke nove potresne sile, ako bi ih bilo - izvijestio je Đuroković.

DVOJE LJUDI JOŠ TRAŽE VIDEO Strava u Novom Pazaru: Otac i sin muškarca htjeli izvući iz nabujale rijeke pa upali u nju

Kada je riječ o drugim područjima, napomenuo je da je u nekoliko dana palo akumulirano gotovo stotinu milimetara kiše, a negdje i više.

- Rijeka Kupa je opet reagirala. To je četvrti vodni val od rujna. Imamo i novi porast i rijeke Une i tamo će, izvjesno, tijekom noći, Una ući u izvanredne mjere obrane od poplave, ali procjenjujemo da neće preći plus 400 tako da ne bi trebalo biti ugroze na području Hrvatske Kostajnice - rekao je, ali i upozorio da treba "biti budan" još nekoliko dana.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare