To je to što me zanima!

Od 145 testiranih uzoraka hrane, četiri pozitivna na GMO

Pomoćnica Ministarstva zdravstva tvrdi da nema razloga za uznemirenost jer su razine bile ispod razina koje bi zahtijevale posebno označavanje tih proizvoda
Vidi originalni članak

Ministarstvo zdravlja i Sanitarna inspekcija prošle su godine uzeli i zatim testirali 145 uzoraka hrane te su utvrdili da se u četiri uzorka nalazi GMO, objavilo je ministarstvo.

Pomoćnica Ministarstva zdravstva Nataša Zorić tvrdi da nema razloga za uznemirenost jer su razine bile ispod razina koje bi zahtijevale posebno označavanje tih proizvoda. 

Ako je udio GMO-a ispod 0,9 posto proizvode nije potrebno posebno označavati u skladu sa zakonodavstvom EU, zato ni jedna od 37 linija genetski modificiranih biljnih kultura koje se nalaze na hrvatskom tržištu nije označena kao ni meso i jaja stoke hranjene GMO hranom, a stočna hrana i sjemenski reprodukcijski materijal nije u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Proizvodi u kojima se najčešće može naći GMO su kukuruz, soja, zamjene za meso i dodaci prehrani. 

Jakovina: Hrvatska je ‘GMO-free’ zemlja

Kada su se krajem prošle godine pojavile optužbe da se u Hrvatskoj uzgaja GMO hrana ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da se vjerojatno radi o slučajevima nelegalne proizvodnje i da se to može regulirati jedino inspekcijama.

- Prema službenim podacima Hrvatska je ‘GMO-free’ zemlja - kazao je tada. No to ne znači da u Hrvatskoj nema hrane s GMO-om, već samo da su GMO usjevi u Hrvatskoj zabranjeni. Prema zakonu na tržište se mogu staviti proizvodi koji sadrže GMO i ne mora ih se označavati ako je njegov postotak u hrani manji od 0,9 posto.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Pancho 27.02.2015.

    Sve je dobro dokle god tog vraga nema u čokoladi ... :D

  • Cort Cort 27.02.2015.

    To je onda sjeme staro 100 godina, svaka čast! Ajde s tim testiranjem. Sve je GMO, sve.

  • jo2hn8ny 27.02.2015.

    Kojih nesretnih četiri proizvoda kada su mi na leđima izrasle dvije nove ruke. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare