To je to što me zanima!

Jovanović: O djeci koja ne idu na vjeronauk treba bolje brinuti

Ministar obrazovanja je rekao da će već danas školama preporučiti da vjeronauk bude prvi ili zadnji sat u razredima u kojima neka djeca ne idu na vjeronauk
Vidi originalni članak

Ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović i njegovi pomoćnici su u utorak predstavili dosadašnji rad Ministarstva u prvih 100 dana. Kažu kako su odradili oko 1000 sastanaka te dogovorili provedbu 80-ak različitih projekta, 

- Ovo Ministarstvo se razlikuje od drugih jer donosimo stručna, a ne politička rješenja - rekao je Jovanović. Nije htio komentirati svoje posljednje izjave o Zdravku Mamiću i Vlatku Markoviću. 

- Ne želim da jedna marginalna izjava zasjeni čitav rad Ministarstva - rekao je Jovanović. Rekao je kako u narednom vremenu planiraju izmjene četiriju zakona, zakona o predškolskom odgoju, o osnovnom i srednjem školstvu, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i zakona o sportu.

Ministar je rekao kako će već danas u osnovne i srednje škole poslati preporuku o izvođenju izborne nastava vjeronauka.

- U razredima u kojima neka djeca ne idu na vjeronauk taj predmet treba biti prvi ili zadnji sat, a u školama u kojima to nije izvedivo osoblje se treba brinuti o tim učenicima i pri tome ne mislim samo na školskog knjižničara - rekao je Jovanović.

Od iduće godine turistička, tehnička i ekonomska gimnazija

Njegova pomoćnica za odgoj i obrazovanje Ankica Nježić je najavila nove programe gimnazija od sljedeće školske godine. Tako će 'u ponudi' biti turističke, tehničke i ekonomske gimnazije.  

Idi na 24sata

Komentari 57

  • samomaličovjek 04.04.2012.

    a zašto se ne bune zbog djece koja ne pohađaju druge izborne predmete???? imamo informatiku, drugi strani jezik... uvijek je vjeronauk problem, ne zato jer je stvarno problem nego smeta...svi znamo kome.. vjeronauk je izborni predmet kojeg upisuje najviše djece, što znači da za vrijeme vjeronauka najmanje djece ima rupu u nastavi, nakon vjeronauka najzastupljeniji je drugi strani jezik a na kraju informatika. zar onda za djecu koja ne upisiju ostale izborne predmete ne treba organizirat nešto da ne budu prepuštena sama sebi???? nije stvar u slobodnom satu, već u mržnji prema vjeronauku. svatko ima PRAVO IZBORA, što je vrlo pošteno i fer, nikog na ništa ne treba silit, i svaki izbor treba poštivat. dok se borimo sa krajnje nasilnom mladeži koja ne poznaje osnovne vrijednosti, svi zaboravljaju jednu vrlo važnu stvar, vjeronauk je jedini odgojni predmet u školi, jedini predmet koji djecu uči pravilima ponašanja, mira, međusobnog poštovanja i tolerancije, i nemojte sad sa komentarima kako nam je mladež onda iskvarena, jer škola djecu može samo usmjeriti, znamo da konačan rezultat ovisi o obitelji. vjeronauk u školi nije namijenjen samo kršćanima, već svoj djeci jer je on informativni predmet koji ne pretpostavlja osobnu vjeru da bi ga se upisalo. u školi gdje ja radim vjeronauk pohađa muslimanka, nekoliko protestanata...djeca su vrlo zainteresirana i rade ko i svi drugi, ponavljam to je predmet za sve koji ga žele a ne samo za kršćane, katolike.

  • plavči 04.04.2012.

    Vjeronauku je mjesto u crkvi. A neznam u kojoj to školi ima učenika koji ne slušaju strani jezik? Vjerojatno markiraju. Vjera je stvar izbora i zato joj je mjesto u crkvi. Ono što u potpunost podržavam jest uvođenje seksualnog odgoja jer ova današnja djeca stupaju u odnose već u 7. razredu ( priznali mi to ili ne) pa bar da se nauče nekim pravilima i zaštiti jer radit će oni to i ovako i onako. A sad me pljujte zadrti "domoljubi". I dobro je netko spomenuo - važnije je ono što činiš nego ono što misliš. Djela, a ne riječi! I na kraju, super su mi ta djeca koja idu na vjeronauk, kakti idu na to, a kasnije psuju Boga i Isusa na svakom koraku. Slušam to svaki dan.

  • mah22 04.04.2012.

    a nitko se ne pita što je sa onom djecom koja ne pohađaju nastavu engleskog ili njemačkog jezika? za njih se ne pita gdje provode vrijeme. svakome smeta vjeronauk i bilo što što se ima veze s njime. isto tako nitko se nepita što će biti s onima koji podučavaju vjeronauk, ako se isti taj ukine

Komentiraj...
Vidi sve komentare