To je to što me zanima!

Od Nove godine Hrvati mogu dizati kredite u inozemstvu

Hrvati od prvog siječnja mogu otvarati račune u inozemstvu i preko njih obavljati platni promet i dizati kredite. Fina će od sada provoditi ovrhe i voditi registar računa
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj je s Novom godinom na snagu stupilo niz zakona. Građani sada mogu otvarati račune u inozemstvu i preko njih obavljati platni promet i dizati kredite. Hrvatska udruga bankara procjenjuje kako to ne bi trebalo voditi nekom većem povlačenju štednih uloga iz naših banaka jer imaju atraktivne kamate na štednju. 

Na snagu je stupio i Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a prema kojem će te ovrhe ubuduće provoditi Fina. Osim ovrhe nad kunskim i deviznim računima, moći će se provoditi i na temelju štednih uloga te oročenih sredstava, piše Dnevnik.hr. Fina će voditi jedinstveni registar računa koji će sadržavati podatke o računima poslovnih subjekata i građana. Sadržavat će i podatke o postojanju oročenih sredstava, ugovora o stambenoj štednji i polozima u kreditnim unijama, ali neće sadržavati podatke o stanju na računu ili visini depozita.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • marin.0202 02.01.2011.

    E tek onda ste ga popusili a tko ce Vam dati kredit ako nemate pologa i Garanciju .A ako ste vec nesta stavili pod hipoteku nema jos jednom se zaduziti nisu ni banke vani glupe.

  • ujo66 02.01.2011.

    hocemo li i mi u europi dobivati kredite po povoljnoj kamatnoj stopi? volim transparentnost ako je jednaka za sve. do sada smo mi hrvati u stranim bankama placali visestuko vecu kamatu u odnosu na banku iz koje je zemlje potekla, a da ne govorimo o odnosu prihoda nasih i u EU. bojim se da je to jos jedan jaram oko vrata. premda bih volio da se varam

  • leonarda08 02.01.2011.

    a lako je dignu ovdje ili na marsu - a otplaćivati????

Komentiraj...
Vidi sve komentare