To je to što me zanima!

Od ulaska u EU imamo manje stoke, a povećan je uvoz mesa

Da bi se stanje u mesnoj industriji revitaliziralo potrebno je ojačati konkurentnost te smanjiti troškove financiranja poljoprivrednika u Hrvatskoj, istaknuli su stručnjaci
Vidi originalni članak

Da bi se hrvatska mesna i mesoprerađivačka industrija revitalizirala i vratila na kapacitete od prije dvadesetak godina, svi uključeni u taj proces trebaju postati konkurentniji. Država treba ubrzati proces davanja poljoprivrednog zemljišta na korištenje poljoprivrednicima, treba im omogućiti što jeftinije kredite, cijeli lanac od - primarne proizvodnje do prerade treba bolje povezati, a svi skupa trebaju bolju promidžbu. Na koncu, potrebna je bolja suradnja s akademskom zajednicom i konzultantima koji mogu pomoći da poljoprivrednici što bolje iskoriste mogućnosti koje nude strukturni fondovi EU. Generalni je to zaključak sudionika drugoga okruglog stola projekta Snaga hrvatske hrane: Meso i mesne prerađevine kojega je u četvrtak organizirao Poslovni dnevnik.

Stanje u mesoprerađivačkoj industriji nije nimalo ohrabrujuće. Potrošnja mesa pada u cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj. Broj goveda, svinja i peradi višestruko je smanjen u odnosu na početak devedesetih. Od 2010., kada je iz hrvatskih klaonica izašlo 65 tisuća tona mesa, proizvodnja je pala na 57 tisuća tona. Pri tome uvoz debelo premašuje izvoz u svim granama. Jedina svjetla točka je proizvodnja mesnih prerađevina koja je u rastu te ima suficit na strani izvoza. Uvezli smo mesnih prerađevina za 45 milijuna dolara, a izvezli za 72 milijuna dolara. No, u prvim mjesecima nakon ulaska Hrvatske u EU zaklano je manje stoke nego lani u istom razdoblju, a povećan je uvoz mesa i mesnih prerađevina. 

- Moramo smisliti kako ćemo ojačati konkurentnost i primarne i prehrambene industrije. Poduzetnici se moraju restrukturirati, a u cijeli proces povećanja konkurentnosti moraju se uključiti lokalne samouprave te Vlada i njezine institucije. Velika boljka cjelokupnog poljoprivredno-prehrambenog sektora je financiranje, odnosno skupi krediti. Troškovi financiranja daleko premašuju neto dobit cjelokupnog sektora primarne i stočarske proizvodnje. Oni su tri puta veći nego je prosjek u Europi. To je neodrživo - poručio je Branko Bobetić, direktor udruženja Croatiastočar. Bitno je, dodao je, koliko ćemo biti efikasni u korištenju fondova, a o tome ovisi i program ruralnoga razvoja i kako ćemo ga prezentirati Europskoj komisiji. Iz strukturnih ćemo fondova, naime, samo sljedeće godine moći iskoristiti čak 333 milijuna eura.

"Ulaskom u EU je poljoprivreda doživjela šok"

- Prijedlog operativnog programa je najvećim dijelom napravljen, a treba ga usvojiti Vlada. Nadam se da će sve biti gotovo do proljeća”, kazala je Zvjezdana Blažić, pomoćnica ministra poljoprivrede. “Da bismo se kvalitetno pripremili za dobivanje sredstava iz EU, bitan je administracijski kapacitet koji je vezan za državni aparat. O kvalitetnim ljudima koji rade na projektima ovisi koliko ćemo novca povući - istaknula je Blažić koja je podsjetila da je ulaskom u EU poljoprivredna industrija doživjela šok. Nova trgovinska politika negativno se odrazila na tržišta CEFTA-e gdje su se pogoršali uvjeti, ali problem je i što prije ulaska u EU nismo jačali konkurentnost te se promovirali na novim tržištima. Trebaju se stoga povezati svi sudionici u lancu proizvodnje od malih obiteljskih gospodarstava do velikih proizvođača, ali i turistički sektor koji najviše može pridonijeti promociji hrvatskih proizvoda te njihovoj potrošnji.

- Zašto se u našim hotelima i brošurama turističkih zajednica ne promoviraju i hrvatski proizvodi. Turistička industrija je nakon smanjenja PDV-a trebala nešto vratiti i proizvođačima u smislu da se mogu plasirati na domaćem tržištu -napomenuo je Zvonimir Širjan, najveći proizvođač baby beefa u Hrvatskoj. U raspravi su još sudjelovali i Šimun Cvitanović, komercijalni direktor u Podravci, Ante Madir, direktor klastera ‘Hrvatski pršut’, Ivan Tovunac, voditelj istraživanja i razvoja novih proizvoda u Gavriloviću, Zlatko Heruc, pomoćnik uprave Agroproteinke te Igor Štoković, profesor na Veterinarskom fakultetu. 

Idi na 24sata

Komentari 52

  • bajica1009 14.12.2013.

    U stočarstvu imaš kravu muzaru, bika, tele junicu, junsa, krmaču, prase, nerasta,tovljenika, ovcu janjca ...i da ne nabrajam i svaka od njih ima svoju udrugu i direktora udruge a poneki i agencije, pa seljačke udruge, komore, klastere, i tako svi oni znaju kako uzeti novac za sebe. Onda ti isti direktori predsjednici udruga i sl. traže da im ministar kreira što da rade sa tom stokom a plače i dodaci su i veći od ministove ali jadni "selaki" to zdušno plaćaju i podupiru. Ko ih j..e neka plaćaju kad nisu u stanju da se organiziraju. Kažu istra donijela plan regionalnog razvoja, u Osijek hoće doči tajvanci iz emirata hoće junad i ovnove pa gdje su dični župani da se regionalno dogovore i upregnu svoje službe da procjene i osmisle mogučnost razvoja Slavonske regije. Nemaju kad svi od reda imaju audije A6 3.0 Tdi kako se u njima lijepo voziti do Zagreba i nazad pa još i dnevnica.

  • muzna krava 11.12.2013.

    Nije problem: MInistar Sirovina neka u svim agencijama u ministarstvu i neznam kako se sve zovu gošpoda uradi kao ministar zdravstva, uvede RADNU OBAVEZU za sve djelatnike. Svaki se obvezuje da kupi nekoliko telaca ili muznu kravu a može i odojka. Ima rok od 1 godine. A produkt njihove stručnosti predočiti seljacima da i oni vide kako se može jeftino proizvesti. U slučaju dobrog ishoda sva dobit ide njima.

  • ljubica ljubičica_1 10.12.2013.

    **** Admin **** : Poštovani, molimo vas da isključite Caps Lock kao i svi ostali komentatori na portalu. Lp

Komentiraj...
Vidi sve komentare