To je to što me zanima!

Odobrili su lijek za dvoje djece, a za ostalu još čekaju nalaze

Njih će liječiti u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Navedena zdravstvena ustanova će i nabaviti potreban lijek za liječenje, za što će se osigurati potreban novac
Vidi originalni članak

Nadam se da je moja Lea među dvoje djece kojima je odobren lijek. Idemo sutra liječniku i tek tad ćemo znati. Rekla nam je to Nikolina Anušić (26), majka trogodišnje djevojčice koja se već godinu dana bori s rijetkom bolešću neuroblastomom.

Nakon velikog pritiska javnosti, povjerenstvo Ministarstva zdravstva je u ponedjeljak odlučilo da će lijek Dinutuximab za tu tešku i visokorizičnu bolest dobiti zasad samo dvoje djece od osmero oboljelih. Roditelji očito nisu odmah obaviješteni jesu li njihova djeca ta kojima je odobreno liječenje. Dvoje mališana će se liječiti u dječjoj bolnici u Klaićevoj u Zagrebu, a novac za skupi lijek je osiguran.

Ministarstvo je obrazložilo da za ostalih šestero djece još nema pune informacije.

- Za njih šestero ili još traje prethodna terapija, dodatna dijagnostička obrada ili je povjerenstvo zatražilo dodatna mišljenja europskih ekspertnih centara koji se bave liječenjem neuroblastoma i koji imaju iskustva u primjeni lijeka - priopćili su.
Ana Alapić iz Udruge roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići kaže da je razočarana.

- Oni trebaju još dodatna mišljenja i iskustva, tu se vidi koliko naša struka kaska za europskim iskustvima. I sam lijek su predložili roditelji, ne liječnici. Radi se o ljudskim životima, roditelji svaki dan ne znaju je li im zadnji s djecom - kaže nam.

Alapić ističe da sad rješavaju jedan lijek pomoću “vatrogasne mjere”, ali da ne postoji jasan sustav za skupe lijekove.

Idi na 24sata

Komentari 116

  • 26.06.2017.

    da su to djeca od nasih politicara vec bi davno bili u inozemstvu na lijecenju na racun hrvatskih poreznih obveznika-bez obzira koliko kosta i to sa clanom obitelji u hotelu sa 5 zvijezdica

  • lola322 26.06.2017.

    Pa ja se ne mogu načuditi komentarima, iako sam medicinski laik ne mogu vjerovati da ljudi pišu o novcima, nije stvar u novcu već o tome u kakvom je stanju pacijent, neki su preslabi da bi primili taj lijek, pa nije to čarobni štapić kojim zamahneš i bolest nestaje, taj lijek može, ali i ne mora pomoći, ne postoji jamstvo. Za malu Noru je skupljala cijela Hrvatska, pa joj nije bilo pomoći, teška tema, ali dajte malo realnosti.

  • LANA555 26.06.2017.

    Moraju braniteljima dat novce pa za sada samo dvoje dobivaju a ostali moraju čekat nalaze.pa onda sve ispočetka .Lopovska hdz posla.

Komentiraj...
Vidi sve komentare