To je to što me zanima!

Odron kamenja: Zatvorena cesta prema prijelazu Ljubelj

Na spomenutu cestu je u nedjelju popodne palo oko 35 kubičnih metara kamenih gromada i dijelom je oštetilo, a opasnost urušavanja stijene iznad ceste i dalje je velika
Vidi originalni članak

Zbog velikog odrona kamenja, koji je u nedjelju zasuo 100-injak metara glavne ceste između Bistrice i slovensko-austrijskog prijelaza Ljubelj/Loibl, taj će putni pravac prema Austriji, kako se predviđa, biti zatvoren najmanje mjesec i pol dana, objavila je u ponedjeljak slovenska direkcija za ceste.

Promet se, kako je priopćeno, preusmjerava obilazno, na prijelaze Jezersko i tunel Karavanke.

Na spomenutu cestu je u nedjelju popodne palo oko 35 kubičnih metara kamenih gromada i dijelom je oštetilo, a opasnost urušavanja stijene iznad ceste i dalje je velika.

Zato su potrebna dodatna geološka ispitivanja te sanacija i zaštita ceste u dužini 450 metara, što će potrajati. Procjenjuje se da će radovi stajati oko jedan milijun eura.

Zbog nevremena i razmočenog terena u nedjelju se s visine oko 200 metara iznad ceste na nju survala velika količina kamenja. Očevid je pokazao da je na žarištu napukle stijene iznad ceste vidljiva raspuklina s nekoliko kritičnih mjesta, pa je odlučeno da se cesta prema jednom od frekventnijih prijelaza s Austrijom za duže vrijeme zatvori za promet.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Zmar116 29.04.2019.

    Sa austrijske strane se nalazi Ferlach i poznata tvornica lovačkih pušaka..Drug Tito je često odlazio tamo..Čak je tamo sa sobom znao povesti i svog dvojnika,..Lik je bio poprilićo slićan Titi, te je bio sudionik većine titinih lovačkih svečanosti ..Uvijek je bio u lovačkom odijelu,pa ako je netko u to vrijeme možda mislio koknuti Titu mogao se lako zabuniti te zabunom ubiti njegovog dvojnika..Ljubelj je inaće bio jako poznat i po koncetracijskom logoru..U podnožju planine Zelenice par sto metara od granićnog prijelaza, Kompas je imao hotel koji su zapustili i totalno ga devastirali...Kraj je bio nadaleko poznat po lovu na divokoze..Nekad je bio granićni prijelaz između SFRJ i Austrije,a poslije između Slovenije i Austrije.Centralna građevina na granićnom prijelazu je bio tunel..Nakon ulaska Slovenije u EU na mjestu granićnog prijelaza ostala je jedino bescariska trgovina koja je nekim čudom preživjela sve promjene oko statusa tog prijelaza...Tržić je Ljubelju najbliže veće slovensko mjesto..Poznato je po tvornici obuće,a iz njega je porijeklom i najveći skijaš bivše države Bojan Križaj..Sve udaljeno 20 kilometara od Bleda..Pa kad poprave cestu zaputite se u taj kraj..Imaju jako dobre planinarske domove sa savršenom hranom..A ljudi su iznenađujuće ugodni , topli i gostoljubivi..Kao kod nas u Zagorju.. .

Komentiraj...
Vidi sve komentare