To je to što me zanima!

Oduševljeni: Volontiranje nam daje priliku da se zaposlimo

Volonterska mreža u Osijeku okuplja mnoge mlade, a u 2016. su skupili više od 2000 volonterskih sati u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjeluju u brojnim sportskim i kulturnim događajima
Vidi originalni članak

Udruga za rad s mladima Breza iz Osijeka već godinama osmišljava zanimljive projekte kojima animira djecu, mlade i odrasle u raznim kulturnim, društvenim i sportskim aktivnostima.

Iako su osnovani kako bi skrbili o djeci i mladima bez primjerene roditeljske skrbi, zbog čega su osnovali i Stambenu zajednicu te socijalno-terapijsku zajednicu koju je podržalo Ministarstvo socijalne skrbi, tijekom godina su razvili i volontersku mrežu koja je postala zanimljiva brojnim mladima iz Osijeka i cijele županije. Tijekom protekle godine imali su čak 65 volontera i odrađenih oko 2000 volonterskih sati.

- Udruga Breza od samog osnutka želi promovirati volontiranje kao oblik društveno korisnog rada u zajednici, uključivati mlade i davati im mogućnost da steknu nova znanja i vještine. U našoj županiji ima jako malo udruga koje se bave mladima - kaže Ivana Šibalić, projektna koordinatorica i koordinatorica rada s volonterima u Brezi, dodajući kako njihovi aktivisti imaju priliku sudjelovati na svim manifestacijama i događajima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Baš nedavno se njih desetak vratilo iz Poljske i Italije.

- U Poljskoj smo sudjelovali u projektu Game sustain, vezanom uz proces nastanka i važnosti igranja. Imali smo priliku biti s mladima iz Njemačke, Poljske, Španjolske i Italije te učiti stvarati igre koje se bave društvenim problemima. Projekt u Italiji zvao se I see you i bio je vezan za izbjeglice, čak je i nekoliko sudionika bilo iz Sirije i oni su sudjelovali s nama u svakodnevnim aktivnostima.

Bit je bila uvidjeti njihovu situaciju, osvješćivati različitost i mijenjati naš mentalitet po kojemu odbacujemo i negiramo sve što nam je strano. Na kraju smo shvatili da smo svi jednaki, smijemo se istim šalama, iste stvari su nam zanimljive. To je bilo jako lijepo iskustvo - ispričala nam je mlada Osječanka Doris Kopf (22), koja volontira od svoje petnaeste godine. Kao djevojčica je dolazila na razne manifestacije u Brezu i tako je otkrila koliko je volontiranje zabavno.

- Prvi put sam volontirala prije sedam godina. Počela sam na internetu pronalaziti razne prijavnice za razne događaje. Volim raditi sportske i kulturne događaje i uglavnom sam bazirana na Osijek.

Svi kažu da se u Osijeku ništa ne događa. E pa počnite volontirati pa ćete vidjeti da imamo svega. Inače, to ne oduzima previše vremena - dodaje Doris.

Ona i njena prijateljica Ines Bartoloti su jedne od aktivnijih volonterki. Već imaju dvije popunjene volonterske knjižice.    

Ines (27) u Brezi radi od 2013. i ima više od 1000 volonterskih sati. Najviše voli biti na sportskim događajima jer je sport zanima i privatno.

- U Brezu sam počela dolaziti 2015. i tu sam vodila radionicu za djecu na festivalu Zemlja bez granica. Volim biti kreativna, a to ovdje mogi izraziti. Super mi je raditi s djecom jer su toliko iskrena, zabavna, uvijek od njih možeš nešto naučiti, dok istodobno ti njih učiš. Volontiranje pruža toliko toga. Kad sam počela, to mi je pomoglo u komunikaciji. Prije sam bila povučena, tiha, a sad pričam kao navijena. Naučiš puno toga, putuješ, izgradiš se kao osoba. Osim toga, upoznaš jako puno ljudi; otkriješ što sve treba da bi organizirao neki događaj. Dvije godine sam bila koordinator u Zadru na manifestaciji Wings for life, vodila sam više od sto volontera. Na turniru u odbojci na pijesku Poreč major bila sam prošle godine i dvije godine zaredom sam na Tour of Croatia. Znači, netko je prepoznao moj volonterski trud i pozvao me - kaže Ines, koja je završila i management za koordinatora volontera, pa sad ima i grupu koju vodi. Ona još nije imala priliku putovati izvan Hrvatske, ali se prijavila na neke projekte za iduću godinu.

- Oni koji su volonteri dugo, rade na velikim projektima, imaju priliku dobiti i posao u Brezi, kad se ukaže mogućnost. To i je naš cilj, da se mladi zaposle. Svi volonteri imaju knjižicu u koju se upisuju svi odrađeni volonterski sati i iz toga se vidi gdje su i što su sve oni radili. To je jako korisno prilikom apliciranja za posao. U razvijenim zemljama to im daje prednost pri zapošljavanju, ali kod nas još nije tako. Vjerujem da će u dogledno vrijeme i to iskustvo biti jedna od prednosti pri zapošljavanju. Doris i Ines su dva odlična primjera volontera. Nema organizacije u kojoj one ne volontiraju - kaže koordinatorica Ivana Šibalić.

Jedna od djevojaka s velikim iskustvom u volontiranju je i Sara Maraković (27) iz Osijeka, koja je sad zaposlenica Breze te radi na projektima za mlade. Ona je imala priliku volontirati u Africi u Burkini Faso.

- Kad se susretnu druge kulture, to je iznimno dragocjeno iskustvo. Upoznavanjem drugih naroda dobiješ širu perspektivu, nove ideje i spoznaje, otkriješ nove stavove, vjere, opredjeljenja, i to te mijenja kao osobu. Projekt u sklopu kojeg je bio organiziran posjet Burkini Faso okupio je volontere iz Italije, Poljske, Njemačke i Hrvatske. Išli smo vidjeti zašto oni imaju velike potrebe za volonterima, kakvo je stanje u školstvu, zdravstvu. To mi je bilo jako bogato iskustvo jer jedno je to vidjeti preko TV ekrana, a posve drukčije uživo - kaže Sara dodajući kako volontiranje čini ono što sustav obrazovanja u Hrvatskoj ne pruža, a to je učenje praktičnom životu i snalaženje u njemu.

- Volontirati mogu svi od 15 godina; krajnje granice nema. Imamo u Brezi našeg majstora Mihu i on je naš najstariji aktivist. Ima 65 godina. Sve naše aktivnosti usmjerene su k uključivanju mladih u aktivizam u zajednici kako bi stjecali neke dodatne vještine, a najbolje ih stječu iskustvenim učenjem. Istodobno obavljaju društveno-koristan rad - kaže Šibalić.     

Idi na 24sata

Komentari 1

  • škver 11.07.2017.

    Sretno,sve naj,naj.....bolje!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare