To je to što me zanima!

Okrutna sudbina slovenskog bankara koji je htio mijenjati Zagreb gradnjom novog naselja

NOVI EXPRESS Rado Hribar, bogati industrijalac iz Ljubljane, prije 93 godine pokupovao je brojne parcele građevnog zemljišta u Gornjoj Dubravi za futuristički koncept stanovanja ‘Dubrovnik kraj Zagreba’
Vidi originalni članak

Kad je bogati ljubljanski industrijalac i bankar Rado Hribar kupio 1931. godine više od 207 jutara zemlje u Gornjoj Dubravi i zatim “u najvećoj tišini, bez ikakve reklame”, kako je zabilježila zagrebačka Večer, započeo projekt novog stambenog naselja “Dubrovnik kraj Zagreba”, sve se činilo kao graditeljska idila od koje će imati koristi i investitor i budući stanari novoga naselja. Međutim, počeo je Drugi svjetski rat i uspostavljena je ustaška, marionetska NDH, a njegov velebni projekt naprasno je prekinut u lipnju 1941. godine. On sam je samo nekoliko godina kasnije, sa suprugom, likvidiran u šumi nedaleko od njihova dvorca Strmol u Gorenjskoj. Projekt je potpuno zaboravljen, samo izblijedjeli natpis na fasadi jedne kuće u Dubravi podsjeća na taj Hribarov san.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 1

  • ceralaz 02.01.2023.

    u toj priči ima istine uf... Prodao je i fala bogu da je uspio u vrijeme rat..Rat sirotinji nije brat eto nekad i bogatima , znači namjera je bila izvuči kapital da ne propadne a ne da mu je to netko oteo.... Prevelika priča  a ukratko , Bogat uložio i zbog rata proda i pobjegao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare