To je to što me zanima!

Okrutno! Pogodio dupina u pluća i pustio ga da ugine

PULA: Mrtvog dupina su na obali našli veterinar i njegov sin (10). Dječak je od šoka plakao. Policija još traži počinitelja koji je ubio zaštićenu životinju
Vidi originalni članak

Nepoznati ribokradica je u petak prijepodne u Uvali Budava nedaleko od Pule s harpunom probo tri metra dugog dobrog dupina koji je dan poslije iskrvario i uginuo. Mještani i turisti su teško ranjenog dupina sa zabodenim harpunom vidjeli još u petak predvečer kako krvari i pliva između ribarskih barki ne bi li mu tko pomogao. Narednog dana, u subotu ujutro, su ga našli na obali. Dupin se nasukao na obalu od kuda ga je izvukao Valter Žgomba, veterinarski tehničar iz Pule. S njim je bio i njegov sin Nikola (10) koji je vidjevši prizor zaplakao.
- Ovo je strašno. U svojoj dugogodišnjoj praksi ovako nešto tužno nikad nisam vidio. Jedva sam suzdržavao suze. Moj sin Nikola, koji nikad nije vidio dupina, mrtvog dupina je držao za peraju i plakao. Još nije došao k sebi - ogorčen je Žgomba, koji kaže da je harpun probio pluća životinji. Dupina su u ponedjeljak poslijepodne iz pulske veterinarske stanice odvezli na zagrebački Veterinarski fakultet. U policiji kažu da tragaju za počiniteljem koji je ubio zakonom zaštićenu vrstu.

DUPINA POGODILI S BRODA?
Plavi svijet, institut za istraživanje i zaštitu mora je objavio kako je kazna za ubijanje dobrog dupina 35.000 kuna. Također su rekli da su dupina pogodili u leđa s desne strane ispred peraje. Strijela je ušla u tijelo odozgo između rebara te je uzrokovala unutrašnje ozljede od kojih je uginuo. S obzirom na mjesto ozljede i kut ulaska strijele pretpostavljaju da je netko dupina ubio iz blizine dok je bio ispod ili u blizini broda. Dupini naime 'surfaju' u pramčanom valu čime pokazuju povjerenje prema plovilu i indirektno ljudima na plovilu jer su u tom trenutku u neposrednoj blizini pramca. Upravo tada ih je najlakše hotimice ozlijediti što je vjerojatno bio slučaj s ovim dupinom, kažu u Plavom svijetu.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • dupin99 12.05.2011.

    Strasno...Neznam tko bi to mogao uciniti tako divnom i dobrom stvorenju...Ja bi ga osudila na doživotni zatvor!

  • strasnisud 24.08.2010.

    bas smo jadni mi ljudski rod.. sve smo sj... sta se dalo sj...

  • kalabaster 24.08.2010.

    Nije baš sve tako bilo, znam iz prve ruke....ovo nema veze sa ribokradicama, vjerojatno je pogođen izvan Budave. Vidjelo ga je dosta ljudi kako divlja od bolova po uvali,,,,policiji je dojavljeno u 16.00; a njihova reakcija je bila u stilu: \"joj, što ćemo, koga da pošaljemo, itd\" - - -da bi na lice mjesta došli DANAS (utorak) oko 10.00 ! A tko god napravio ovu gadariju - prokleto mu bilo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare