To je to što me zanima!

Olujna bura paralizirat će promet u cijeloj Hrvatskoj

Vjetar će ojačati u ponedjeljak poslijepodne, a na srednjem i sjevernom Jadranu najgore će puhati u utorak. U ožujku nas očekuju tri 'marčane bure'
Vidi originalni članak

Udari bure bi mogli biti i do 140 kilometara na sat, kažu u Državnom hidrometeorološkom zavodu. Olujna bura, koja već danima puše, već je zatvorila brojne prometnice u zemlji. Autocesta A1 zatvorena je za sav promet od Svetog Roka do Maslenice. Krčki i Paški most su zatvoreni za autobuse na kat, aute s kamp prikolicama i motocikle. Dijelom Jadranske magistrale voze samo osobni auti. U Lici već pada snijeg te u Hrvatskom autoklubu upozoravaju vozače na poledicu.
Bura će u ponedjeljak jačati, a najgore će biti tek u utorak i to na srednjem i sjevernom Jadranu. Slovenski meteorolozi na području oko Vipave i Ajdovščine najavljuju udare i do 200 km/h. Na krajnjem jugu Hrvatske puhat će jako i olujno jugo, a u unutrašnjosti jak sjeveroistočnjak. Olujni vjetar će puhati i u gorju. U ponedjeljak navečer i u utorak će u unutrašnjosti padati snijeg, a na moru kiša, kažu u Meteo centru.
Vjetar, kiša i snijeg povući će se u četvrtak. Temperature će još kratko ostati niske. Za nekoliko stupnjeva će porasti u subotu.

'BURA PUŠE TRI PUTA U OŽUJKU'
Prema pučkoj meteorologiji bura puše tri puta u ožujku. Početkom, sredinom i krajem 'marča’. Nakon toga učestalost bura se smanjuje, kaže meteorolog Milan Sijerković. Uzrok 'marčanskih’ bura su velike razlike između tlaka ciklone i anticklone. Strujanje previsokog i preniskog tlaka, objašnjava Sijerković, uzrokuje orkansku buru, kakva ovih dana puše u Hrvatskoj. Dodaje kako takav vjetar donosi veliko zahladnjenje.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • mayhem26 08.03.2010.

    Znaći po vašem ce bura puhati i u slavoniji?Ajde da i to doživim.........

  • Flagellum_ Dei 08.03.2010.

    obozavan buru, lakse se dise......neznaju oni koji nisu iz dalmacije sta je prava bura!!

  • sanja4 08.03.2010.

    bura ko bura. najrađe bi sad novinari od nje da mogu stvorili tornado. a šta se tiče maslinice zahvalimomo se Juri Radiču!

Komentiraj...
Vidi sve komentare