To je to što me zanima!

Ona živi s metkom u mozgu: 'Krv mi je tekla iz nosa i usta'

Katarinu Aždajić (23) je bratić pogodio zračnicom dok su se igrali. Liječnici nisu mogli izvaditi metak jer je bilo preopasno. I sad normalno živi s njim...
Vidi originalni članak

Prvo i zadnje što sam vidjela je da sam na nišanu. Bila sam u kupaonici, a bratić se igrao vani zračnicom. Pogledala sam kroz prozor, htio me je preplašiti i pušku je okrenuo prema meni. No trznuo se i puška je opalila. 

Ovim se riječima Katarina Aždajić (23) iz Korenice prisjetila trenutaka ranjavanja prije osam godina, kad ju je godinu dana mlađi bratić tijekom igre iz zračnice slučajno pogodio u glavu. 

- Glava mi se trznula unatrag, a kad sam je spustila, krv mi je tekla iz nosa i usta. Bila sam bijesna, a bol u tom trenutku nisam ni osjetila - priča Katarina.

Metak je Katarinu pogodio u lice iznad usnice, prošao mekim tkivom ispod obraza i zaustavio se u mozgu. Zbog osjetljivosti područja u kojem je zastao i opasnosti od mogućih komplikacija tijekom njegova vađenja liječnici su naposljetku odlučili da ga je najbolje ostaviti i da ga neće vaditi. 

Kristinina slučaja sjeća se i neurokirurg dr. Miroslav Gjurašin iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj. On kaže kako je sreća u nesreći bila ta što metak nije oštetio ni jedan centar za vitalne funkcije organizma. 

- Zaustavio se vrlo blizu centara za pokretanje ruku i nogu. Da je malo drukčije stao, Kristina je mogla ostati nepokretna. Također, sreća je što nije zahvatio ni jednu veliku žilu u mozgu jer u tom slučaju Katarina ne bi ni preživjela - kaže dr. Gjurašin te dodaje kako je tim iz Klaićeve kontaktirao neurokirurge iz drugih bolnica i donijeli su jednoglasnu odluku da metak ostane tamo gdje jest. 

Njegovo vađenje je, kaže liječnik, moglo napraviti veliku štetu i dovesti do neuroloških ispada. 

- Strano tijelo stvori oko sebe debelu opnu i tako ne smeta. Organizam ga, zapravo, na taj način izolira - tumači dr. Miroslav Gjurašin. 

A Katarina se sjeća da su se liječnici tada jako bojali infekcije jer metak iz zračnice nije sterilan. Kaže i da joj je oštetio sinuse te da je prvih mjeseci imala probleme s trzajem desnog oka i lagani oblik PTSP-a. Posljedice danas gotovo da i ne osjeća te joj ne smeta to što joj je metak u glavi.

Osim oštećenih sinusa i rijetkih glavobolja prilikom jakih promjena vremena, drugih komplikacija zapravo i nema. 

- Ja sam čak i zaboravila da mi je metak u glavi. Sretna sam što sam živa i što je sve u redu, a bratiću ne zamjeram ni najmanje. Bio je dijete, pušku nakon toga više nije ni taknuo, a nakon toga smo još i bliži. No poručila bih svoj djeci da se ne igraju zračnicama jer one nisu igračka - zaključuje Katarina dodajući kako je ona u cijeloj priči imala nesvakidašnje sreće. 

Ni curici iz Zagorja neće izvaditi metak 

U sličnoj situaciji je sad i djevojčica (12) iz Zagorja kojoj je metak iz zračnice stao između lijevog oka i mozga. Zbog opasnosti da potpuno izgubi vid na tom oku liječnici u Klaićevoj su odlučili da metak neće vaditi. Djevojčicu će redovito pratiti. Bit će u bolnici još neko vrijeme jer mora svaki dan primati antibiotike.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • lemmy_1 28.03.2016.

    Jel se na kraju zove Katarina ili Kristina?

  • rijana 28.03.2016.

    sreca sto nema vecih posljedica iako mi ovaj ekcem na njenom licu djeluje upravo kao posljedica postojanja metala u tijelu

  • 28.03.2016.

    Ovo je vrlo nezgodna situacija ali zašto ponavljati članak nakon nekog vremena "praznine"??

Komentiraj...
Vidi sve komentare