To je to što me zanima!

One čiste Siriju od ISIL-ovaca: Misija im je iskorijeniti zlo

Reporter 24sata Robert Valdec u Siriji: 'Operaciju oslobađanja Al Hawla izvele su Sirijske obrambene snage. Po gradu se vide svježi tragovi borbe, grafiti ISIL-a, dim
Vidi originalni članak

Al Hawl, grad na uzvisini kojim prolazi glavna autocesta broj 47 između Mosula i Rake - iračkog i sirijskog sjedišta ISIL-a, u potpunosti je očišćen od islamista.

Nakon što su Pešmerge i YPG prije nekoliko dana oslobodili Sinaj u zapadnom Iraku, žila kucavica je presječena i njihova uporišta duž nje padaju jedno za drugim. Al Hawl još čiste od Daesha, kako se na arapskom naziva ISIL. 

Labirint kuća s dvorištima ograđenim visokim zidinama možda skriva i nekog preostalog - živog islamista spremnog da sa sobom u smrt povede još ljudi.

- Raščistit će to naši dečki kasnije - objašnjava Ranna, pripadnica YPY - snaga kurdskih žena. Tek joj je 18 godina. Trebala bi se sad kod kuće uređivati za izlazak s dečkom u grad, družiti se s prijateljicama.

- Moramo se svi braniti od ovog zla. I žene i muškarci, ovdje u Rojavi (kako Kurdi nazivaju dio Sirije na kojem žive) svi smo ravnopravni - odlučna je. Na našu konstataciju kako milijuni ljudi s ovih područja bježe u Europu samo sliježe ramenima.

- Njima na čast. Njihova stvar. Ja ne idem nikamo iz svoje zemlje, spremna sam i poginuti za njenu slobodu - zaključuje.

Nedaleko od nas odjekuje pucanj. Trčimo prema mjestu zbivanja, no već odjekuje glasan smijeh. Mladcu, njenom vršnjaku, puška je slučajno opalila, zaboravio ju je zakočiti. Nema štete, metak se zabio u zemlju, no stariji ga kolege prvo kreću strogo pozivati na red, no potom i oni prasnu u smijeh.

- Mlad je, naučit će. A i ovo sad mu je dobra lekcija - kažu dodajući kako se isti taj, još gotovo dječak, s njima cijelu noć ovdje tukao s ISIL-ovcima.

Operaciju oslobađanja Al Hawla izvele su združene postrojbe skupno nazvane Sirijske obrambene snage. Ukupno se pod tim nazivom s ISIL-om ovdje tuče 30-ak različitih vojnih grupacija - snage sirijskih Kurda - Rojave - YPY i YPG (žene i muškarci), no tu su i postrojbe Arapa, više raznih plemena sirijskih Arapa, sunitskih muslimana, postrojbe asirskih kršćana... 

Svi su se ujedinili u borbi protiv islamističkih glavosječa. Svuda po gradu svježi tragovi borbe - negdje se još dimi iz porušenih kuća, krš na ulicama. Grafiti ISIL-ovaca po zidovima obećavaju smrt svim nevjernicima, na velikom trgu ispred ulaza na školsko igralište metalna konstrukcija na koju su razapinjali one koji im nisu po volji i koji bi tako razapeti polako umirali dok su školarce pokraj njih tjerali na tjelovježbu. Oprezno obilazimo lokalni zatvor, policijsku postaju...

- Najviše je među njima, mislim, bilo Tunižana, ali bilo je i dosta Saudijaca, Kavkazaca, Europljana, čak i Kineza - Ujgura! - priča jedan ratnik Asirijske kršćanske postrojbe. 

Na području Al Hasaka preostalo je još malo prostora za oslobađanje, a i to bi uskoro moglo biti slobodno budući da je ofenziva združivanjem svih u Sirijske obrambene snage dobila novi jak zamah, a zračnu potporu združenim snagama daju i koalicijske snage. Nakon pariškog masakra probudili su se i Francuzi, koji su snažno iz zraka gađali položaje ISIL-a u Raki. ISIL-u se dobro ne piše ni s druge strane - na zapadu. 

Rusko zrakoplovstvo dobro odrađuje svoj posao dok dolje na zemlji taj posao dovršava pješaštvo vojske Sirije. 

Amerikanci su počeli iz zraka gađati konvoje s naftom koju ISIL izvozi i od koje, uz izdašnu financijsku pomoć Saudijske Arabije, zapravo i živi. 

Izvor prihoda su im i pljačke te otkupnine za otete. Unatoč jakim udarima nisu im prekinuti svi lanci opskrbe.

Idi na 24sata

Komentari 106

  • ivan solin 20.11.2015.

    Samo malo..opca cinjenica je da saudijska arabija debelo financira ove teroriste..koji su prijetnja za cili svit..zasto svi muce..zasto amer sad neudre sankcije saudijcuma..umisto da side skupa za stolom..(ovo je retoricko pitanje)

  • misko2k 20.11.2015.

    Ovo je još jedan razlog zašto treba te mlade "pobjeglice" koji žele u njemačku i dalje, da se vrate sa avionima nazad u domovinu i onda ih stavit pred zid, i dat im birat : "domovina ili 72 djevice"

  • 779danai4ure 20.11.2015.

    pa je onda ti nemoj poslušat i donit kavicu i kiflić u postelju :-)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare