To je to što me zanima!

Oni mogu: U Švedskoj će raditi šest sati na dan i bit će sretniji

Lokalna vlast u Göteborgu smatra da će time smanjiti bolovanja, te bi imali sretnije radnike koji će onda povećati svoju učinkovitost. Radnici su oduševljeni prijedlogom
Vidi originalni članak

Lokalna vlast u švedskom Göteborgu predstavile su prijedlog prema kojem bi se umjesto osam,  radilo šest sati na dan, a plaće im neće smanjivati.  Time bi, smatraju, smanjili bolovanja, te bi imali sretnije radnike čime bi povećali učinkovitost, javlja Local.  

U tome bi sudjelovali i predstavnici vlasti u Göteborgu. Jedan odjel će raditi šest sati, a drugi osam.

- Usporedit ćemo njihove rezultate i vidjeti koliko se razlikuju. Nadamo se da će se smanjiti bolovanja kod grupe koja će raditi po šest sati, da će se osjećati bolje i fizički i psihički, te da će se zbog toga povećati i njihova učinkovitost - rekao je Mats Pilhem, zamjenik gradonačelnika.

Stotine radnika u Švedskoj ovu su odluku prihvatile sa zadovoljstvom.  Jedna tvornica auta već je uvela šestosatni radni dan, a prvi rezultati čine se obećavajući.

U drugim sektorima poput socijalnih službi nije problem u učinkovitosti zaposlenika, već u činjenici da rade preduge smjene.

Oporba: To je jeftini predizborni politički trik

Oporba je vladajuće u gradu optužila da se radi o jeftinom političkom triku kako bi pobijedili na predstojećim izborima. 

Inače, Šveđani su već imali takvih iskustava, a vijećnici Kirune tako su radili 16 godina, no takva politika rada ukinuta je nakon što je ustanovljeno da nema utjecaja na zdravlje

Idi na 24sata

Komentari 110

  • zagor131 13.04.2014.

    Što rade plaćenici todorića SDP i ostala banda....na vlasti. Žele radni tjedan na 60 sati podignut naravno NEPLAČEN sve po zakonu njihovom. Tako da se narednih 10 godina niko više neće moći zaposlit jer nema potrebe kada ovi i onako će radit besplatno .BANDO zakonska.

  • nocni_kupac13 12.04.2014.

    citao sam prosle godine Swedski Ministar ( ne sjecam se cega) ide na posao biciklom svaki dan i po 45 minuta voznje u jednom smjeru, ima li kakav slican Ministar u Hrvatskoj da ide na posao biciklom?

  • brko1 11.04.2014.

    Naši sab. zastupnici rade 8 sati - godišnje!

Komentiraj...
Vidi sve komentare