To je to što me zanima!

Oni nas čuvaju od vatre, vode, nevremena i drugih katastrofa

HVZ: Pomažući građanima, neustrašivi dobrovoljni i profesionalni vatrogasci diljem zemlje bdiju nad našom sigurnošću uvijek stavljajući druge ispred sebe
Vidi originalni članak

Više od 40.000 intervencija na godinu statistika je svih hrvatskih vatrogasaca - dobrovoljnih i profesionalnih.

- Spašavaju ljude i imovinu, pomažu kod poplava, potresa, nevremena, prometnih nesreća te ekoloških i drugih katastrofa. Usmjeravaju vodu, raščišćuju objekte, pretražuju i označuju teren, čiste kemikalije - kaže Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice. Spašavaju ljude i životinje s visina i dubina, iz mora i rijeka vade utopljenike... U ovoj godini u Hrvatskoj je bilo i požara i poplava, a svojim radom osobito su se istaknuli zapovjednik DVD-a Lipik Tomislav Stokić (31) te Ivo Franušić, zapovjednik JVP-a Dubrovačko primorje. Stokić je u siječnju vodio intervenciju gašenja tvornice mineralne vode Studenac u Lipiku.

- Strašan pritisak je bio jer je riječ o tvornici o kojoj ovisi gospodarstvo našega gradića i o 150 radnih mjesta - kazao nam je Stokić.

Franušić je umalo izgubio život spašavajući kolege iz požara kod Komina.

- Okružila ih je vatra pa sam ih upozorio. Uspjeli su se izvući bez ozljeda, ali ja nisam. Gorjela mi je glava, obje ruke i desna strana tijela - prisjeća se Ivo, otac troje djece.

Ima opekline drugog i trećeg stupnja. Nasreću, brzo s oporavio i vratio svom poslu.

Priču o HVZ-u gledajte u utorak u “Dobro jutro, Hrvatska” ili na www.ponoshrvatske.hr

Svake godine ugase 3500 požara na moru

Hrvatska vatrogasna zajednica stara je 136 godina. Sastoji se od Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) i Javnih vatrogasnih postrojba (JVP). Postoji 1835 DVD-a i 66 JVP-a.     

Idi na 24sata

Komentari 7

  • IVICA1984 04.01.2013.

    nemojte previse trosit rjeci nego reci te samo HVALA.

  • MiroTadić 25.12.2012.

    Svaka čast obojici heroja! Ivo, nadam se da si se u potpunosti oporavio, i gledaću te, nadam se u Utorak 26. 12. na Dobro jutro Hr. Sve najbolje!

  • pipi0506 23.12.2012.

    svaka čast.... nego, piše da se priča o HVZ-u može gledajte u utorak, u “Dobro jutro, Hrvatska”...... u koji utorak???? (slijedeći utorak je 25.12. na Božić kada nema emisije Dobro jutro Hrvatska....

Komentiraj...
Vidi sve komentare