To je to što me zanima!

Oni su stanari koji ured našeg predsjednika ne napuštaju...

Na čak stotinu tisuća četvornih metara zemljišta kojim je okružena Vila Zagorje danas živi preko stotinu životinja o kojima se cijele godine brinu djelatnici ureda
Vidi originalni članak

Kad god na kavicu s predsjednikom dođu klinici, dovedemo ih ovamo, kaže nam Milodrag Pralas, čovjek koji se pored brojnih drugih zaduženja u Vili Zagorje, brine i 
da sa životinjama bude sve u redu. Pralas nam pokazuje ogradu u kojoj se nalaze predsjednikovi poniji i magarci. Izuzetno simpatične životinje izazivaju oduševljenje djece.

- Uglavnom su darovane bivšem predsjedniku Mesiću - nastavlja Pralas, objašnjavajući nam kako se vodi briga da brojno stanje ove “životinjske farme” uvijek odgovara nekoj prirodnoj ravnoteži. U udolini ispod rezidencije, nalaze se mamci i visoke lovačke čeke. Mamci se koriste za privlačenje jelenova, muflona i drugih životinja, kada ova ljupka stvorenja - nažalost - postanu prekobrojna. Nema, dakako, nikakvog slobodnog postupanja prema njima. Sve je određeno zakonom.

- Sve životinje nalaze se u programu zaštite divljači, koji na razdoblje od deset godina odobrava Ministarstvo poljoprivrede - nastavlja Pralas, pa nam objašnjava kako su životinje jako pametne.

- One instinktivno osjete opasnost koja ih vreba. U ljeto i jesen, dok imaju dovoljno prirodne hrane ovdje u krugu Vile Zagorje, nema nikakve šanse da će vam one same prići zamci. Tek kad ih zima i glad natjeraju, odvažit će se da dođu do mjesta gdje smo im postavili hranu... Izlov radimo s proljeća, ili u zimu - nastavlja on.

U ove sparne dane, jeleni, srne i mufloni već oko ranih jutarnjih sati nestanu s travnjaka rezidencije. Trava se, inače, mora kositi svakih tjedan ili dva, kako bi uvijek bila nalik na zeleni tepih. Životinje se onda opet vrate na prostrane travnjake oko ulaza u rezidenciju kasno navečer, kada je malo ljudi.

>>> Više čitajte u novom broju 24sataExpressa uz koji darujemo Knjigu mozgalica!

Idi na 24sata

Komentari 21

  • gorski1 28.07.2012.

    ovi na slici mi izgledaju puno pitomiji , pametniji i posteniji od mesica a bogami i cijelog sabora.

  • RobertC 26.07.2012.

    Neko bere dobre POTICAJE, koje drzava daje na magarce i konje... zapravo najveci poticaj i je upravo na magarce. Umjesto da drzava ulaze novac u nesto pametnije. Zasto bi inace moj susjed u sred slavonije imao 15-ak magaraca?

  • VeliborZlatoguzi 25.07.2012.

    Koliko je tek magaradi na području RH...Slobodni su, no uvijek imaju istog gospodara i možeš im prodati bilo kakvu priču...

Komentiraj...
Vidi sve komentare