To je to što me zanima!

Opasna igra referenduma u RS: Spominje se rat, odcjepljenje...

Donosimo pregled svega što trebate znati o nedjeljnom referendumu u Republici Srpskoj: O čemu će se odlučivati, te što sve stoji iza ovog poteza Milorada Dodika
Vidi originalni članak

U sveopćoj kakofoniji vijesti o optužbama i prijetnjama oko referenduma u Republici Srpskoj koji se održava u nedjelju, iz vida se često gube osnovne točke.

Na referendumu će se odlučivati o datumu entitetskog praznika Republike Srpske Danu republike. Do studenog prošle godine to je bio 9. siječnja, odnosno datum na koji je Republika Srpska ustrojena 1992. Kako je tada bila riječ o secesionističkom entitetu, a ne kao danas konstitutivnom entitetu daytonske Bosne i Hercegovine, mnogi u BiH, mahom Bošnjaci, ali i neki Hrvati i Srbi, smatrali su da je riječ o protuustavnom datumu obilježavanja republičke opstojnosti.

Zato je 26. studenog 2015. Ustavni sud BiH presudio da vlasti Republike Srpske imaju šest mjeseci vremena za pronaći drugi, ustavno neupitni datum za obilježavanje dana svog entiteta.

Vlada Republike Srpske na čelu s premijerom Miloradom Dodikom odlučila je odluku Ustavnog suda ignorirati i visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku nije preostalo drugo nego zaključiti da Dodikova vlada krši Daytonski sporazum kojim je dogovoren kraj rata u BiH i sama BiH kakva je danas. Hrvatska je od početka spora istog stava kao i Inzko i veći dio međunarodne zajednice, u prvom redu EU i SAD. Čak je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, koji je ove godine prisustvovao prazniku Republike Srpske nakon presude Ustavnog suda BiH, u posljednji trenutak javno istaknuo da je protiv tog referenduma.

Međutim, kratko uoči održavanja referenduma, Milorad Dodik dobio je poziv od predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina da tri dana prije referenduma dođe u službeni posjet Moskvi. Na sastanku je ispalo da Rusija oko tog referenduma nema nikakvo posebno mišljenje, osim načelnog stava da podržava demokratsko izjašnjavanje građana bilo kad i bilo gdje i na taj način, na referendumu.

Usput su Dodik i Putin dogovorili otvaranje jednog u neku ruku diplomatskog predstavništva u Rusiji nižeg ranga, te su porazgovarali o svemu i svačemu.

Jedna stvar ipak je prošla ispod radara, a to je bila izjava Dodika dan uoči posjeta, izrečena skoro pa usput, da će njih dvojica razgovarati o suradnji u borbi protiv terorizma u kontekstu krize u Siriji, a nakon sastanka Kremlj je kratko objavio da su dvojica razgovarala o stanju na Balkanu, raznim vidovima bilateralne suradnje i razmjenjivala mišljenje o međunarodnim problemima. Rusija ima konkretne i legitimne interese u BiH, prvenstveno kao vlasnik naftne industrije u Republici Srpskoj.

Ali, sada ispada da u mjesecima kad se SAD jako inati Rusiji u Siriji i usred višegodišnje praktično hladnoratovske krize SAD-a i Rusije, koja se očituje kroz niz "ratova na daljinsko upravljanje", otvaranje još jednog hladnoratovskog spora na balkanskom buretu baruta, igra je od posebnog rizika.

No, Putin je zasad poručio da mu referendum oko praznika nije ni najmanje bitan.

Ipak, prije samo nekoliko dana bošnjački političar i general Armije BiH iz rata Sefer Halilović rekao je da će referendum izazvati novi rat u BiH.

Koliko god referendum suštinski ne mijenjao baš ništa u praksi Republike Srpske koja je i do sada obilježavala sporni praznik, postoji još jedan najavljeni referendum od kojega Dodik u nijednom trenutku nije digao ruke. U travnju 2015. njegova stranka SNSD najavila je da će 2018. godine održati referendum o odcjepljenju Republike Srpske ako do 2017. mnoge ovlasti Republike BiH ne prijeđu u ovlasti entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

Postoje i takve teorije po kojima je ovakvo dolijevanje ulja na vatru sukobom oko Dodikovog referenduma ove godine posljedica skorih lokalnih izbora u BiH krajem godine. Otprilike kao što je nacionalistička retorika i u Srbiji i u Hrvatskoj jačala oko parlamentarnih izbora u Hrvatskoj krajem 2015., potom oko parlamentarnih izbora u Srbiji u travnju ove godine, te oko parlamentarnih izbora u Hrvatskoj u rujnu. Da bi se sve stišalo nakon što su konzervativne opcije u Hrvatskoj i nacionalističke u Srbiji osvojile izbore.

A možda naposljetku izađe premalo birača ili s premalim postotkom za opciju za ili protiv, pa referendum naprosto propadne.

Idi na 24sata

Komentari 306

  • zamet 25.09.2016.

    Dodik pokusava referendumom spasit svoju lopovsku guzicu.Neto se samo treba radpitat otkuda njegovom necaku iz Rijeke novci da gradi zgrade ,100% ujo šalje iz Banja Luke

  • PosavskaKrv 25.09.2016.

    Eee moja kolinda dok je bio stipe mesic nebi se ni u snu usudio to napraviti... Kolinda: nadam se da neće biti referendum...(svaka čast za modu, ali politika...neznam) Mesic: POSLAO BIH VOJSKU u posavinu na brcko (orasje otrovni zub zmaja će im opet je... ma...) legendarna 106 brigada je spremna http://www.blic.rs/.../mesic-da-dodik-raspise.../41vwfr1 Rekao i mladić da će doći u orasje na kavu za vrijeme rata preko radija..pa je bio odgovor..šta je generale čekamo te hladi se kava..orasje nikad nije palo nit će pasti, ako padnemo mi past će Hrvatska a od toga nema nista..orasje prekida srpski koridor...a mesic je znao gdje je strateski najbitnije... Ima na YouTube video samo upišite POSLAO BIH VOJSKU... odmah ga uhvatila prpa..vidi da su sad nekih papci na vlasti pa pokušaje..ali neće dobro proći to je garant...ne kužim te srbe nikako da ih jeb.. . Htjeli su veliku Srbiju. ..popušili pošteno.. nisu mogli mali Kosovo sadržati a hoće bosnu..o čemu pričamo, jeste vi normalni? Pa čak crnogorci ne mogu sa vama kako ste očekivali da itko drugi može?!?! Sljedeca je vojvodina..Realno bošnjaci bi vas sami silovali ovaj put, da ne pričam skupa..kako se ono zove...gangbang? To je sad samo za pravoslavne susjede..utipkajte to(gangbang) sad u youporn ne tube da vidite šta će vam se desiti ako se pokušate ocijepiti..ona šta ciči to ste vi.. Bok

  • 25.09.2016.

    Jebo vas rat..nece ici tatini i mamini sinovi ili djeca politicara...nego mi obicni sljakeri....ginut za tude ideale..sve se moze rijesit mirnim putem...svak na svoju stranu i gotovo...huskaju na rat oni koji gledaju svoje osobne interese...da se cijeli balkan opet zazari...ratni profiteri itd.da se razumijemo da se mora ici isao bih kao i moj tata 91',,ali sta reci danas sutra kada bi ne sinovi pitali tata zasto si se borio???zbog cijih interesa...ne simpatiziram srbe ko ih jebe..nevolimo se kao narod i tako ce biti jos tisucama godina...ali rat nikom nista dobro nije donio. A pogotovo malom covijeku.drz se svojeg i mirna bosna...

Komentiraj...
Vidi sve komentare