To je to što me zanima!

Operacijom su joj liječnici uspjeli vratiti dar govora

Liječnici na Rebru počeli su primjenjivati novu metodu za epilepsiju. Pacijentica je imala čak 20 napada dnevno i godinama nije mogla govoriti
Vidi originalni članak

Julijana Gojanović (48) iz Šibenika zadnjih nekoliko godina zbog teškog oblika epilepsije uopće nije izašla iz kuće, a protekle mjesece provela je u krevetu. Na dan je imala i 20 napadaja, a nije bila u stanju izgovoriti više od dvije riječi odjedanput. Julijana, koja od epilepsije boluje od sedme godine, nakon revolucionarnog zahvata na KBC-u Rebro prije dva tjedna ponovno nesmetano govori i hoda, a u međuvremenu nije imala ni jedan napadaj. Liječnici očekuju da će tako i ostati. Kako je pojasnila predstojnica Klinike za neurologiju doc. dr. Sanja Hajnšek, kod nekih pacijenata je do sada bilo gotovo nemoguće ustanoviti gdje je žarište u mozgu koje uzrokuje epilepsiju. No pacijentici su prvi put kod nas ugrađene elektrode u mozak, a žicama koje su virile iz glave mozak je priključen na EEG uređaj. Istodobno se uz pomoć sofisticiranog stimulatora prate centri za govor, motoriku i osjet, a nakon nekoliko dana promatranja neurolozi su savršenom preciznošću kolegama neurokirurzima, pod vodstvom prof. dr. Josipa Paladina, rekli koji dio mozga trebaju operirati.
Četverosatnu operaciju je obavio neurokirurg dr. Goran Mrak uz asistenciju dr. Andreja Desnice, a u neurološkom timu su, osim doc. dr. Hajnšek, bili i dr. Željka Petelin-Gadže, dr. Vlatko Šulentić, dr. Zdravka Poljaković i dr. Sibila Nanković.

SPAS ZA OBOLJELE OD EPILEPSIJE
Uređaj za kortikalnu stimulaciju, osim KBC-a Rebro, u Europi imaju još samo bolnice u Londonu i Oslu. Kod nas je 40.000 oboljelih od epilepsije i mnogima se može pomoći.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Dakox 06.05.2010.

    Eh nadam se da ima jos ovakvih doktora koji znaju svoj posao.

  • Determinator 06.05.2010.

    Želim svu sreću svijeta!

  • 06.05.2010.

    da bar svaki dan procitam jednu do dvije ovako dobre vijesti

Komentiraj...
Vidi sve komentare