To je to što me zanima!

Opet 'bure baruta': Balkan na popisu regija kojima prijeti rat

Izvještaj američkog Vijeća za međunarodne odnose prvi puta je na popis lokacija kojima u 2018. prijete oružani sukobi uvrstio i Balkan. Kažu, zbog 'eskalacije tenzija i ekstremističkog nasilja'
Vidi originalni članak

Na popisu lokacija kojima prijete oružani sukobi u 2018. godini, prema izvještaju Vijeća za međunarodne odnose iz SAD-a, prvi puta našao se i Balkan. 

Među 30 lokacija Balkan se našao zbog, kako stoji u izvještaju, 'eskalacija tenzija i ekstremističkog nasilja u BiH, Albaniji, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji', što bi, smatraju, moglo dovesti do političkih nestabilnosti i mogućih oružanih sukoba. 

Naša regija je u kategoriji 3 zajedno s Nigerijom, Libijom, Južnim Sudanom, Kenijom i Centralnom Afričkom Republikom. Opasnost za izbijanje konflikata ocijenili su 'umjerenom'. 

Nuklearni napadi prijete zbog konflikta Sjeverne Koreje i SAD-a

Istovremeno, u prvoj kategoriji moguće opasnosti od oružanih sukoba, označenoj crvenom bojom, našla se Sjeverna Koreja i SAD zbog opasnosti od nuklearnih napada kao i sukob NATO-a i Rusije, Irana i SAD-a i zemlje Južnog kineskog mora. Analiza predviđa i terorističke napade na SAD. 

Srednjom mogućnošću sukoba označene su države Meksiko, Ukrajina, Pakistan, Irak, Izrael, Turska, Jemen, Somalija te Mianmar. 

Idi na 24sata

Komentari 198

  • Nikola Jankovic 16.12.2017.

    Nije li nedavno united states of prebacio "fokus" na balkan? Naravno da je odmah postao "bure baruta" ti zlotvori gdje god "bace fokus" tamo započinje rat

  • Chucky_Pancamo 15.12.2017.

    Izrežiran rat ili ne ja sigurno neću dati da tuđa čizma kroči na naše tlo, i kao mnogi prije mene boriti ću se za svoju preljepu domovinu.

  • DraženMuhvić 15.12.2017.

    Ufffff! Dobro je! Sva sreća što nismo na Balkanu... ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare