To je to što me zanima!

Oprez! More je ove godine već ubilo sedmero ljudi...

KOBNI SRPANJ: U Zadru u srijedu se utopilo dvoje ljudi. Liječnici mole sve kupače da polako ulaze u hladno more i da se kupaju u društvu
Vidi originalni članak

U moru ispred plaže u Mrljanima na Pašmanu u srijedu poslijepodne utopila se Nada Livljanić (70), supruga bivšeg hrvatskoga veleposlanika u Vatikanu Ive Livljanića. Nesretna žena utopila se oko 16.40 sati. Nešto kasnije pronašli su truplo J. B. (46) kraj trajektne luke u Zadru. Nakon obdukcije će utvrditi razlog njegove smrti. Ovo je šesto utapanje od početka godine na zadarskom području. U srpnju, koji je bio posebno koban za mnoge kupače, još su se utopili ujak i nećak i to u jezeru u Baranji. Nećak je htio spasiti ujaka, ali nije uspio. Oboje su bili plivači. U Poreču su život u vodi izgubila dva muškarca i to u razmaku od samo sat vremena. Našli su ih na suprotnim stranama iste obale. U moru kod Pakoštana pozlilo je slovenskoj državljanki koja je ubrzo preminula. Dok se u lipnju jedna žena utopila na Pagu, u srpnju je preminuo mladić (22) utopivši se u jezeru Lapovac kod Našica dok je pecao. Dan nakon toga ista nesreća zadesila je muškarca (44) u ribnjaku blizu Varaždinskih Toplica, kao i jednog kojega nisu mogli spasiti iz jezera kod Zaprešića. Otplivao je u dublji dio jezera, a malo zatim mu je pozlilo i ribari su kasnije našli tijelo koje pluta na površini jezera.

KUPAJTE SE UVIJEK S NEKIM U DRUŠTVU
Čak i iskusni plivači mogu se utopiti ako ih u vodi uhvati grč ili umor. Stoga je uvijek važno plivati u društvu. Važno je i poznavati vlastite granice te se ne iscrpljivati previše, osobito ako imate zdravstvenih problema. sigurne su plaže sa spasiocima.

NE PRETJERUJTE U HRANI I PIĆU PRIJE KUPANJA
Nije preporučljivo plivati poslije većih obroka, a još je opasnije kupanje nakon nekoliko pića. Alkohol je glavni krivac u 50 posto utapanja tinejdžera i odraslih. najbolje je uzimati lagane obroke i piti što više obične vode i umjereno nezaslađeni čaj.

OBAVEZNO PROVJERITE TEMPERATURU I DUBINU
Prije skakanja obvezno provjerite temperaturu vode kako vas nagla hladnoća ne bi ošamutila, a skačete li na nepoznatome mjestu, provjerite je li voda dovoljno duboka te prvi put skočite na noge, a ne na glavu kako biste izbjegli opasne ozljede.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • konjina 08.07.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • manalee 08.07.2010.

    Hvali more, drž se kraja!!!!

  • user_47832 08.07.2010.

    Ova prva slika je bas \"divna\"..

Komentiraj...
Vidi sve komentare