To je to što me zanima!

Oprost samo onima koji doista ne mogu vratiti svoje dugove

Riječ je o građanima koji su dužni manje od 10.000 kuna duže od godinu dana, koji su zbog tih dugova i pod ovrhama. Tu ne ulaze oni koji imaju imovinu i štednju
Vidi originalni članak

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar financija Boris Lalovac danas su se sastali s predstavnicima Hrvatske udruge banaka i teleoperatera kako bi pronašli rješenje za dugove socijalno najugroženijih građana.

Nakon sastanka održanog u Ministarstvu socijalne politike, potpredsjednica Opačić je rekla da je riječ o građanima koji su dužni manje od 10.000 kuna duže od godinu dana, koji su zbog tih dugova i pod ovrhama.

- Mislimo da je doista riječ o ljudima koji će te dugove teško vratiti i tražimo neko rješenje kako bi došlo do oprosta tih dugova - rekla je Opačić.

Naglasila je kako u bilo kakvu priču o oprostu ne ulaze oni koji igraju "nepošteno". Riječ je, objasnila je, o onih 95.000 od 140.000 svih dužnika koji imaju oročenu štednju.

- Međutim, postoji jedan veliki dio, oko 70.000 dužnika, koji spadaju u kategorije umirovljenika, nezaposlenih i onih koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, dakle korisnici socijalne pomoći - rekla je Opačić.

- Oprost ide samo onima koji doista ni na koji način ne mogu vratiti dugove - dodala je.

Lalovac je rekao kako se razmišljaju u dva smjera.

- Jedan je Zakon o stečaju potrošača koji je nedavno išao u javnu raspravu, međutim, danas smo govorili o drugim zakonskim rješenjima koja već postoje u Europskoj uniji - rekao je Lalovac. 

Pojasnio je da je tu riječ o posebnoj kategoriji građana, koji su se zbog krize našli u situaciji da ne mogu vraćati dugove.

- Radi se o krizi koja je dugogodišnja i država ovdje mora intervenirati - rekao je Lalovac. 

Naglasio je da konačni dogovor s ostalim vjerovnicima tek predstoji, no država će pokazati da je socijalna i stati u zaštitu građana koji zaista ne mogu otplaćivati dugove.

Idi na 24sata

Komentari 137

  • pandorum39 03.09.2014.

    nadam se da ce isil doci sto prije u hr.-jedino nas oni mogu osloboditi tiranije.

  • šumski bandit 02.09.2014.

    dajte vi bagro sa vlasti ljudima posla, a ne da uzimate drugima i pravite nas koji radimo za male novce i umirovljenike i plačamo sve račune na vrijeme pravite budalama

  • zima dolazi 02.09.2014.

    Nije čudno da je toliko ljudi u problemima. Evo mog osobnog primjera: došla mi je ovrha zbog , pazi sad, 132, 93 kune dugovanja za pričuvu! Sa troškovima javnog bilježnika moj dug iznosi 981,25 kuna! Ali, ako plaćam u roku od 8 dana onda mi je dug SAMO 557, 93 kune. Znam da zvuči suludo, ali je živa istina. Tko je omogućio takvu pljačku građana, odgovor na to pitanje se zna, zar ne?

Komentiraj...
Vidi sve komentare