To je to što me zanima!

Pripadnici HVO-a optuženi za zločin nad Bošnjacima u BiH

Optužnicom se precizira da su od lipnja 1993. do ožujka 1994. tijekom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila uhićeno i odvedeno u logor
Vidi originalni članak

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv jednanaest bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) zbog navodnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u okviru udruženog zločinačkog pothvata na području Mostara, objavio je u srijedu portal Dnevnik.ba objavljujući presliku optužnice.

 Optužnica je podignuta protiv nekadašnjih pripadnika II. bojne HVO-a u Mostaru Nedžada Ćorića, Dražana Lovrića, Jure Kordića, Maria Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Daria Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemaca. Oni se terete da su sudjelovali u u širokom, rasprostranjenom i sustavnom napadu HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva s ciljem njihovog progona s teritorija Herceg Bosne.

Optužnicom se precizira da su od lipnja 1993. do ožujka 1994. godine tijekom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno kod Mostara.
Time su počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvecija, te protupravno zatvorili, zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriju Herceg- Bosne.

Pri tome se optužnicom terete za psihička zlostavljanja, stvaranja ozračja straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba u sklopu udruženog zločinačkog pothvata. 
Haaški tribunal nedavno je osudio šestoricu bivših dužnosnika Herceg Bosne za udruženi zločinački pothvat nad bošnjačkim stanovništvom, dok su prije podizanja ove nove optužnice za logor u Vojnu pred Sudom BiH osuđena četvorica nekadašnjih zapovjednika i čuvara u logoru u Vojnu Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • banirana 01.02.2018.

    Odvjetnica Nika Pintar rekla je kako presuda šestorki nije bila zasnovana na dokazima, već na direktivi. Pintar kaže da kao pravnica mora priznati presudu, ali da je neće poštovati. Smeta je što nitko nije pitao obranu da iznese što misli o radu Haškog suda pred Vijećem sigurnosti UN-a. “Postupci koji su vođeni u haškoj sudnici bili su sve, samo ne kazneni, budući da se uopće nisu utvrđivali elementi kod kaznene odgovornosti”, smatra Pintar. “Tužioci nisu išli za istinom, nego za pobjedom i pritom nisu birali sredstva. Žrtve nisu dobile svoju zadovoljštinu jer su osuđene osobe koje nemaju nikakve veze sa zločinom, a oni koji su izvršili zločine slobodno šetaju. Po meni, Haški sud nije mogao dovesti do pomirenja jer je postpunio ispustio žrtve na hrvatskoj strani”, zaključila je. Dodala je i ona i Brammerz nisu izjednačeni, iako bi trebali biti, te da nije dobila nikakve nove informacije o slučaju istrage o smrti generala Praljka, njegovu pismu, ni o čemu ostalom.

  • banirana 01.02.2018.

    Robin Harris : …“Naposlijetku, u procjeni motivacije haaškog tribunala, osobito u posljednjih nekoliko godina, važno je da ne zaboravimo da je ideologija postala sve više dominantna. Doktrina i praksa universalne jurisdikcije („universal jurisdiction“), kao temeljnog elementa globalnog vladanja („global governance“), bila je pod pritiskom Amerike – sve do izbora predsjednika Trumpa – te EU. Ona je također osigurana od strane moćnih međunarodnih financijskih interesa. Ovaj globalistički protu-nacionalni program nedvojbeno je glavni važni čimbenik koji upravlja svjetskim događajima. Njegovi poklonici smatraju Hrvatsku antitezom novog svjetskog poretka koji žele uspostaviti. Hrvatska je mala, nedavno stvorena država, odana nacionalnom identitetu i katoličkoj vjeri i tradiciji. Današnji doktrinarni internacionalisti zasigurno gledaju na Hrvatsku s barem onoliko prijezira i mržnje kao Karl Marx. To bi trebao biti bedž ponosa; no bedž je isto tako, i uvijek će biti, meta.“

  • banirana 01.02.2018.

    Dokle je stigla haaška pravda, svjedoči i činjenica da je na izricanju presude Praljku u haaškoj sudnici bio i nekadašnji zapovjednik zloglasne muslimanske brigade Šerif Patković. Prema iskazu Željke Rajić izrečenome u Haaškome sudu, Patković se sam hvalio kako je ubio njezina supruga Zvonka Rajića, prvoga zapovjednika zeničkoga HVO-a, te mu izvadio srce

Komentiraj...
Vidi sve komentare