To je to što me zanima!

Orsat Miljenić: Dodatno ćemo ograničiti imunitet sudaca

Suci su se žalili na takvo rješenje, smatrajući da bi ih trebao štititi apsolutni imunitet, no s tim se ne slaže Europska komisija, objasnio je ministar Miljenić
Vidi originalni članak

Orsat Miljenić, ministar pravosuđa najavio je u srijedu navečer da će Vlada amandmanom na konačni Prijedlog Zakona o sudovima dodatno ograničiti imunitet sudaca, koji će imunitetom biti zaštićeni samo kod obavljanja sudačke dužnosti. 

-  Suci su se žalili na takvo rješenje, smatrajući da bi ih trebao štititi apsolutni imunitet, no s tim se ne slaže Europska komisija, koja traži da se sudački imunitet vrati u ustavne okvire, odnosno da suce štiti isključivo kod obavljanja dužnosti - rekao je Miljenić.

Prijedlog zakona predviđa sa suce imunitet štiti za izraženo mišljenje ili glasovanje pri donošenju odluke te od progona za kaznena djela počinjena u obnašanju dužnosti i od privatnih tužbi za kaznena djela, za koja ih se ne može goniti bez odobrenja Državnog sudbenog vijeća osim kad je riječ o djelima za koja je zapriječena kazna zatvora dulja od pet godina. 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • šalunastranu 14.02.2013.

    Tolko o tome da vlada ne radi ništa nego da nas ubija. Rade oni i to punom parom, ali ima toliko toga kaj treba dovesti u red da im treba vremena.

  • Grim Reaper 14.02.2013.

    ja bih jos nadodao i alate kojima ce se kaznjavati suci poradi nesavjesnog i aljkavog vodjenja pojedinih postupaka (necu ulaziti u razloge takvog ponasanja pojedinih sudaca, sudova i pravosudnih institucija)... za sada prakticki odgovornosti i nema, a svojim neradom unistavaju zivote stranaka u postupcima... kako je moguce da poneki sporovi traju po 12-13 god. ... naravno da je moguce kada nitko ne snosi odgovornos odn. financijsko opterecenje osjeca proracun lijepe nase i njezini gradjani i to tek kada RH dobije packu od EU institucija...zar do toga uopce mora doci... zasto bi netko imao imunitet u trenutku kada je RH na 3. mjestu po broju slucajeva upucenih na razmatranje u insticuije EU-a... sto to govori o RH pravosudju opcenito... dok suci ne pocnu snosit izmedju ostalog i odgovornost za svoj rad, nece biti niti "P" od pravne drzave, a to je ocigleno svakoj vladajucoj garnituri bilo u interesu svo ovo vrijeme... hadje napokon nesto pozitivno i od EU...

  • čamil 14.02.2013.

    Komičar.

Komentiraj...
Vidi sve komentare